Johnson&Johnson - у ЄС рекомендують дозволити застосування ще однієї вакцини / Фото: REUTERS

Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) в четвер, 11 березня, рекомендувало надати умовний дозвіл на комерційне використання розробленої компанією Johnson&Johnson вакцини Janssen проти COVID-19 для запобігання захворюванню в людей віком від 18 років.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Читайте такожЄвропейський регулятор не знайшов зв'язку між смертю громадянки Австрії та вакциною AstraZeneca (відео)

Відео дня

"Після ретельної оцінки комітет EMA з ліків для людини (CHMP) дійшов консенсусу, що дані про вакцину надійні й відповідають критеріям ефективності, безпечності та якості", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вакцина проти COVID-19 Janssen - четверта вакцина, рекомендована в ЄС для запобігання коронавірусної хвороби.

"Завдяки цьому останньому позитивному висновку влада Європейського Союзу отримає ще один варіант боротьби з пандемією і захисту життя та здоров'я своїх громадян", - заявила виконавча директорка EMA Емер Кук.

За її словами, "це перша вакцина, яку можна застосовувати, використовуючи одну дозу".

Що відомо про результати випробувань вакцини

У EMA зазначили, що результати клінічних випробувань за участю пацієнтів у США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали: вакцина Janssen ефективна у запобіганні зараженню COVID-19 у людей віком від 18 років. У цьому дослідженні взяли участь понад 44 тисячі людей. Його підсумок показав ефективність у 67 відсотків.

Побічні ефекти вакцини Janssen під час дослідження зазвичай були легкими або помірними та зникали впродовж кількох днів після вакцинації, наголошують в EMA. Найчастішими з них були біль у місці ін'єкції, головний біль, утома, м'язовий біль і нудота.

За безпекою та ефективністю вакцини продовжать спостерігати, оскільки вона використовується на всій території Євросоюзу, через систему фармаконагляду ЄС і за допомогою додаткових досліджень, додали в Європейськеому агентстві з лікарських засобів.