У столиці вже 4 тис. 84 підтверджених випадки захворювання на COVID-19 / фото УНІАН

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявляє, що Київ та Чернівецька область можуть переходити до наступного етапу пом’якшення карантинних обмежень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Ляшко сказав на брифінгу.

За словами Ляшка, МОЗ змінило підхід до питання посилення та пом’якшення карантинних обмежень.

Відео дня

Індикатори, які будуть запроваджені з 22 червня дадуть змогу не тільки пом’якшувати, а й посилювати карантинні заходи, сказав він.

Читайте такожБез карантину в Україні від коронавірусу могли померти 145 тисяч людей - Ляшко

«Індикатори – два з них були в попередньому адаптивному карантині – це заповненість ліжок, відведених для госпіталізації хворих з коронавірусною хворобою (не більше 50%) і середня кількість тестувань методами ПЛР та ІФА – вона збільшена з 12 до 24 на 100 тисяч населення», - повідомив Ляшко.

За його словами, третій індикатор – коефіцієнт виявлення випадків інфікування - замінює індикатор інцидентності, який існував до цього – 12 на 100 тисяч населення.

«Великий недолік цього індикатора (інцидентності – УНІАН) був у тому, що в областях, у яких значно зростала кількість тестування виявлялось більше випадків, і це не спонукало нарощувати масив тестувань. Тому ми перейшли на коефіцієнт виявлення випадків інфікування, який має становити не більше 11%», - сказав Ляшко.

Як зауважив головний санлікар, був запроваджений четвертий індикатор – показник динаміки зростання випадків інфікування, що становить сумарний показник кількості нових випадків за тиждень, який порівнюється з кількістю випадків за передній тиждень: якщо він перевищує 10%, тоді область повинна застосовувати обмежувальні протиепідемічні заходи.

«Тепер протиепідемічні заходи застосовуються не для всієї області, регіональна комісія може ухвалювати рішення закривати окремі населені пункти, окремі сфери діяльності в населених пунктах», - наголосив Ляшко.

«Якби ми сказали, що ці заходи запрацюють відсьогодні, то у нас на пом’якшення вийшли б Київ та Чернівецька область, які до цього не могли запроваджувати пом’якшення через перевищену інцидентність. Водночас у Харківській області значно зростає динаміка виявлення випадків і зростання випадків коронавірусної хвороби у порівнянні з попереднім тижнем. Це свідчить про те, що в Харківській області розпочався активний епідпроцес», - заявив головний санітарний лікар.

За його словами, питання посилення обмежень, зокрема рішення щодо закриття громадського транспорту, закладів громадського харчування, припинення проведення спортивних змагань, концертів, закриття театрів, перукарень, салонів краси будуть приймати на місцях органи місцевого самоврядування шляхом скликання комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Проте, зауважив Ляшко, зростає роль головного санітарного лікаря області. «Саме його подання повинно бути підставою з визначенням тих сфер діяльності, які повинні припинятись, оскільки саме епідеміолог може оцінити, яка роль тієї чи іншої сфери у поширенні хвороби», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні на ранок 18 червня зареєстровано 34 тис. 63 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 966 летальних, 15 тис. 447 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 829 нових випадків.

За минулу добу в Києві коронавірус підтвердили ще в 58 осіб. На сьогодні в столиці вже 4 тис. 84 підтверджених випадки захворювання на COVID-19.