Зеленський зазначив, що через легковажне ставлення до пандемії може не вистачити ліжок у лікарнях / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Президент України Володимир Зеленський пояснив відмову деяких представників місцевої влади посилювати карантинні обмеження в регіонах наближенням місцевих виборів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив під час брифінгу в рамках робочої поїздки до Хмельницької області.

«З приводу бунтів деяких керівників місцевої влади. Я в цілому не розумію, хто з ким воює? Я зовсім ні з ким не воюю. Це смішно звучить, але всі ці бунтарі… я розумію, що перед місцевими виборами вони хочуть подобатись людям і все відчиняти, надавати можливість ходити без масок, закривати очі…», - заявив він.

Зеленський зазначив, що через легковажне ставлення до пандемії може не вистачити ліжок в лікарнях: «Ніхто ні з ким не воює, у нас просто не буде стільки ліжок (для хворих з коронавірусною хворобою – УНІАН).

«Наприклад івано-Франківська область, до якої я дуже гарно ставлюсь – якщо там така кількість захворілих, я не розумію, чому ця область має бути схожа на країну Італію, там просто немає ліжок. Це просто нечесна позиція», - додав він.

Президент констатував, що людям не подобаються будь-які обмеження, але вони повинні бути логічними та справедливим.

«Це про спілкування місцевої влади та МОЗ, а не про спілкування місцевої влади з президентом», - зауважив глава держави.

За словами Зеленського, представники місцевої влади мають спільно працювати з центральною владою.

Він запропонував у регіонах, де відмовилися посилювати карантин відповідно до епідемічної ситуації, змусити їхніх керівників ходити по домівках родичів жертв коронавірусної хвороби і «дивитись їм в очі».

«Беремо дати – коли почали працювати, почали працювати всі інфекційні лікарні, лабораторії, і дивимося, скільки людей в тих чи інших областях, де так звані бунтарі – скільки було смертей. І потім після нашого звернення і нашої роботи та їхнього бунтарства – скільки після цього померло людей в їх містах та регіонах, і потім ці прізвища надаємо бунтарям, нехай вони ходять до батьків та дітей цих людей – хай ходять і дивляться їм в очі», - додав Зеленський.

Читайте такожКоронавірус в Україні та світі: найважливіше на 9 вересня

Карантин на Івано-Франківщині: що відомо

  • 27 серпня на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міста Івано-Франківськ, Калуш та Коломия, а також Городенківський, Косівський та Тисменицький райони Івано-Франківської області віднесли до «червоної» зони епіднебезпеки через коронавірус. Нове карантинне зонування набуло чинності з 31 серпня.
  • У зв’язку з цим в Івано-Франківську школам продовжили канікули до 11 вересня.
  • 7 вересня міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив про намір відкрити з 14 вересня школи та дитсадки у разі продовження дії «червоної» зони епідеміологічної небезпеки у місті.

Адаптивний карантин в Україні 

  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ всіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм'якші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони (заборона на роботу громадського транспорту, ТРЦ, кафе і ресторанів (крім доставки), відвідування дитячих садків, шкіл та ін.).
  • З 7 вересня до "Червоної зони" потрапили вже три обласні центри: Івано-Франківськ, Тернопіль та Чернівці.