Коронавірус новини 1 вересня - чи повернуть жорсткий карантин в Україні / фото УНІАН

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповів, чи повертатиметься країна до карантинних обмежень періоду березня-квітня: коли зупиняли громадський транспорт й закривали ринки.

Імовірність повернення України до режиму «закритого» карантину по всій країні він висловив в інтерв’ю виданню The Page.

Читайте такожКоронавірус в Україні та світі: найважливіше за 1 вересня

Відео дня

«Ми не плануємо повторювати локдаун країни. Ми не бачимо економічну можливість зупинити країну на два чи три тижні», – зазначив прем’єр.

Глава уряду додав, що поки влада послуговуватиметься інструментами адаптивного карантину.

«Червоні» зони, де локально закриваємо пересування людей і просимо усіх залишатися вдома для того, щоб розірвати ланцюги у тих локальних місцях спалаху», – пояснив Шмигаль.

Карантин в Україні: що відомо

  • Карантин в Україні був введений наприкінці березня, щоб запобігти поширенню коронавірусу. Уряд вирішив повністю зупинити громадський транспорт і перекрити міжобласне сполучення. Послаблювати обмеження почали з початку літа.
  • У серпні карантин змінили на адаптивний. Тоді регіони країни поділили на «червону», «зелену», «помаранчеву» зони з огляду на завантаженість ліжок, середню кількість тестувань населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування та показник динаміки зростання випадків інфікування. Таким чином, у кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші – у "зеленій" зоні, найбільш жорсткі очікують регіони "червоної" зони.
  • Наприкінці серпня Конституційний суд визнав неконституційними деякі обмеження карантину. Зокрема, обмеження прав і свободи громадян на період дії карантину суперечать Конституції України. Також судді погодилися, що зупинка громадського транспорту та заборона діяльності громадських закладів є порушеннями Конституції.