Чернівці долучилися до переліку «бунтівних» обласних центрів, які відмовилися виконувати вказівки Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, згідно з якими з 24 серпня у місті запроваджуються карантинні обмеження «червоної» зони епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Після багатолюдного пікету з назвою «Голодний карантин» біля будівлі міськради, який тривав понад годину, депутати пішли назустріч протестувальникам: усі присутні в сесійній залі обранці підтримали пропозицію про послаблення карантину.

Перший в Україні випадок коронавірусу зафіксували саме в Чернівцях

Для бізнесу це справді болісне питання. Буковина і без нових обмежень вдосталь натерпілась під час найжорсткішого карантину в березні-квітні. У той час, коли інші міста мали спокійні умови, у Чернівцях закривали всі без винятку непродовольчі магазини, торгові центри й ресторани. Адже перший в Україні випадок коронавірусу зафіксували саме в Чернівцях.

Відео дня

Міська влада вирішила піти назустріч вимогам кількох сотень чернівчан

Підприємці одного з найбільших на заході України базарів – Калинівського ринку, які лише нещодавно оговтались від стресів та переживань через червневий паводок та весняні карантинні обмеження, тільки-но встигли повернутися до звичного режиму праці, як друга хвиля коронакризи «вжалила» їх знову. Саме вони одними з перших ініціювали збір чернівчан під стінами Чернівецької міськради у вівторок вранці.

У багатьох жителів Чернівців виникла низка запитань

Міська влада вирішила піти назустріч вимогам кількох сотень чернівчан. Секретар міськради Василь Продан, який нині виконує обов’язки міського голови (мер Олексій Каспрук рішенням Верховного суду тимчасово відсторонений від посади), пообіцяв протестувальникам послабити карантинні обмеження, встановлені Києвом. Вже за півгодини свою обіцянку чиновник виконав – після одностайного голосування за це рішення депутатами міськради.

Та у багатьох жителів Чернівців виникла низка запитань. Чому міськрада не могла затвердити цю ухвалу дещо раніше, скажімо, у минулу п’ятницю, коли про рішення Держкомісії з ТЕБ та НС чиновникам мерії вже було відомо? Чому безвідповідальність посадовців ратуші призвела до того, що в День Незалежності Чернівцями припинив курсувати увесь громадський транспорт, в тому числі й той, що здійснює спецперевезення?

Якщо вірити Олексію Каспруку, якого усунули з посади мера Чернівців, то відповідь на ці запитання одна: тимчасовий керівник міста Василь Продан разом зі своїми колегами проводили вихідні у Відні, ймовірно, в компанії олігарха Дмитра Фірташа. На думку усунутого мера, чернівецька політична тусовка радилась із біглим бізнесменом щодо висунення «профірташівських» кандидатур на місцевих виборах у жовтні. Мовляв, саме тому міськрада фізично не могла зібратись на позачергову сесію раніше 25 серпня.

Тим часом коронавірус продовжує атакувати Чернівецьку область

Поза тим, зараз цікаво й те, як на відчинені ресторани, кафе та інші заклади, яким уряд у рамках обмежень «червоної» зони заборонив працювати щонайменше два тижні, будуть реагувати місцеві правоохоронці. У прес-службі Головного управління Нацполіції в Чернівецькій області поки не змогли дати конкретну відповідь на це запитання, пояснивши, що «рішення Чернівецької міськради про послаблення карантину до поліції ще не надходило».

Тим часом коронавірус продовжує атакувати Чернівецьку область. Якщо на початку епідемії місцевим мешканцям здавалася страшною цифра «50 нових випадків заражень за день», то нині ледь не щодня область б’є коронавірусні антирекорди, перетнувши показник у 200 інфікованих за добу.

Тож чи не вилізе чернівчанам боком протикарантинний бунт втомленого від обмежень бізнесу і популістські рішення політиків? Питання риторичне.

Микола Кобилюк

Читайте всі статті автора