У Києві можуть знову посилити карантин / фото УНІАН

Київський міський голова Віталій Кличко заявив, що в разі різкого погіршення ситуації з захворюваністю на коронавірусну інфекцію COVID-19 відбудеться повернення до більш жорстких карантинних обмежень.

Про це мер столиці повідомив під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожУ Києві сьогодні офіційно розпочинається послаблення карантину: що зміниться

Відео дня

Він нагадав, що відсьогодні в столиці розпочали перший етап послаблення обмежень. Зокрема, йдеться про відновлення роботи магазинів площею до 300 кв. м, перукарень, салонів краси, літніх терас кафе та ресторанів, невеликих виробництв та деяких інших установ. Також відкрилися 27 продовольчих ринків, однак торговельно-розважальні центри ще не працюють.

"Я хочу підкреслити, що для роботи всіх підприємств прописаний чіткий регламент та правила безпеки, дотримуватися яких повинні всі без виключення. На жаль, чимало киян самі собі зняли обмеження і продовжують ходити в парки, на дитячі майданчики, компаніями на пікніки, не дотримуючись елементарних правил безпеки", - заявив Кличко.

За словами мера, Київ зараз відчуває наслідки цих "радощів життя" – і після Великодня, і під час травневих свят.

"Цими днями було три вихідних. І в столиці відбувалися просто масові гуляння! Хоч ми і закликали дочекатись послаблень і дотримуватися правил безпеки. Дехто зараз питає: а навіщо був потрібен карантин. Поясню ще раз. Ми його запровадили вчасно і не допустили стрімкого поширення вірусу і так званого інфекційного вибуху, як це трапилося в інших країнах. У нас не померло стільки людей, не "лягла" медицина. І зараз, просидівши стільки часу на карантині, взяти і звести нанівець всі зусилля - м’яко кажучи, нерозумно", - наголосив Кличко.

Мер підкреслив, що послаблення в місті запроваджуватимуть поступово, щоб зрозуміти, де існують основні ризики і де можуть бути спалахи захворювання.

"Перший етап – це тест на те, чи готові ми жити за правилами. І я нікого не хочу лякати і не лякаю. Але, якщо за тиждень у нас ситуація різко погіршиться, - іншого виходу, як повернутися до обмежень у нас, на жаль, не буде", - заявив Кличко.

Як повідомляв УНІАН, за минулу добу у Києві підтверджено 59 нових випадків COVID-19. Станом на сьогодні у столиці 1930 осіб хворих на коронавірус.

Читайте також: