Кафе, як і ресторани будуть мати можливість працювати на винос / фото УНІАН

Мер Києва Віталій Кличко розповів про план ослаблення карантину в столиці, який був розроблений владою.

В ході брифінгу він підкреслив, що це - не зняття обмежень, а їх ослаблення, передає НВ.

"Якщо за тиждень-два після їх введення ми не побачимо стійкої динаміки зниження захворюваності - до другого етапу не перейдемо. При погіршенні же ситуації - повертаємося в карантин", - зазначив Кличко.

Відео дня

За його словами, перший етап ослаблення карантину планують почати 12 травня, якщо не виросте число заражених коронавірусом.

Зокрема, на першому етапі в Києві дозволять роботу:

  • непродовольчих магазинів загальною площею до 300 квадратних метрів. З вимогою присутності не більше одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі приміщення. І з обов’язковою санітарною обробкою приміщення двічі в день.

Великі торгові центри та магазини у них на першому етапі не відкриють.

  • перукарень та салонів краси. Вони зможуть відновити роботу тільки за попереднім записом і не більше одного клієнта на кожну послугу одночасно. З вимогою санітарної обробки (або кварцування) робочого місця після кожного клієнта.
  • кафе, як і ресторани будуть мати можливість працювати на винос. З вимогою санітарної обробки приміщення двічі в день.
  • також буде дозволена робота тимчасових споруд (кіосків) - Із забороною вживання їжі і напоїв на місці.
  • почнуть працювати невеликі виробництва непродовольчих товарів і підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги та інші). З дотримання вимоги не більше одного співробітника на 10 квадратних метрів і не більше одного клієнта на 10 квадтратніх метрів.
  • буде дозволена робота адвокатських та нотаріальних бюро, аудиторів - з вимогою не більше одного відвідувача на 10 квадратних метрів площі приміщення.
  • відкриють для відвідування також столичні парки та сквери. Можна буде гуляти групами не більше двох осіб. Або, якщо з дітьми, - двоє дорослих, двоє дітей.
  • також зможуть працювати автокінотеатри.

"У всіх установах і на підприємствах обов’язково термометрія співробітників і відвідувачів. І обов’язкові правила безпеки. Якщо клієнт без маски - його або не впускають до приміщення, або це відповідальність постачальника послуг і він повинен забезпечити клієнта маскою", - зазначив Кличко.

Читайте такожКарантин в Україні: з дому по кілька разів на день виходять 29% українців

Також він висловив надію, що на цьому тижні Кабмін внесе ринки в перелік об'єктів, яким дозволять працювати, і визначить регламент їх роботи.

Кличко підкреслив, що на першому етапі послаблень закритими залишаться школи і садочки, дитячі та спортивні майданчики, а також прибережні зони відпочинку. Ослаблення обмежень щодо їхнього відвідування відбуватиметься на наступному етапі.

"Громадський транспорт на першому етапі продовжить працювати в обмеженому режимі … Метро в столиці відкриється за рішенням уряду. А роботу приміського транспорту уряд пообіцяв відновити в першу чергу", - додав Кличко.

Він також сказав, що в публічних місцях всі кияни повинні дотримуватися правил безпеки і бути в масках.

Як повідомляв УНІАН, у Києві за минулу добу на коронавірусну інфекцію COVID-19 захворіли 78 людей, з яких три медичних працівники та 7-місячне немовля.

Читайте також: