Коли закінчиться карантин в Україні / фото УНІАН

В Україні продовжує діяти адаптивний карантин, запроваджений з 22 травня по 22 червня. Попереду ще принаймні два запланованих послаблення обмежень.

Чи закінчиться карантин з 22 червня

Читайте такожУкраїна має досвід боротьби з COVID-19 у разі другої хвилі пандемії – Зеленський

Найближчим часом в Україні мають відбутися два пом’якшення карантину – 10 і 15 червня. Міністерство охорони здоров’я спостерігатиме, як ці послаблення вплинуть на епідемічну ситуацію в країні.

Відео дня

За словами заступника очільника МОЗу, головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, якщо ситуація буде на такому ж рівні – міністерство знову буде переглядати карантин. І його адаптивність буде, ймовірно, не на обласному рівні, а на рівні населеного пункту.

Подальше послаблення карантинних обмежень в областях можливе за трьох основних умов. Йдеться, зокрема, про такі:

  • загальна кількість нових випадків коронавірусу за останні 7 днів на 100 тисяч населення (інцидентність). Вона має становити менш як 12 людей на 100 тисяч населення;
  • завантаженість ліжок у лікарнях, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19. Цей показник має бути менш ніж 50%;
  • середня кількість ПЛР-тестувань (понад 12 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів).

Загалом подальші рішення щодо зняття карантинних обмежень залежатимуть від епідемічної ситуації не лише в Україні, а й у державах Європейського Союзу, які першими увійшли в епідемічний процес.

Наступне послаблення карантину: які заборони знімуть

В Україні з 10 червня мають намір відкрити різні установи. Так, планується дозволити роботу:

  • кінотеатрів, санаторіїв та дитячих таборів;
  • повноцінну роботу ресторанів і кафе, тобто у приміщеннях, а не лише на відкритих терасах;
  • проведення культурно-мистецьких заходів.

Звісно ж, усе це стане можливим за умови сприятливої епідемічної ситуації. До того ж вказані заклади, у разі відкриття, запрацюють з певними епідемічними обмеженнями, серед яких – перебування не більш ніж 1 людина на 5 кв. метрів.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня Україна перейшла на третій етап ослаблення карантину, скасувавши чергові обмеження. Йдеться насамперед про відновлення роботи спортзалів і басейнів, а також запуск залізничного транспорту і міжобласних перевезень автотранспортом.