Адаптивний карантин після 22 травня / фото УНІАН

Карантин в Україні продовжено ще на місяць – до 22 червня. Однак після 22 травня діятиме вже адаптивний варіант карантину. Це означає, що не у всіх областях може розпочатися другий етап послаблень. Є чітко визначені критерії, згідно із якими це стане можливим.

Умови пом’якшення карантину в регіонах

Читайте такожУ МОЗ озвучили вимоги щодо роботи в офісах на час карантину

Починаючи з 22 травня, уряд має намір переходити до адаптивного варіанту карантину, який передбачає пом’якшення карантинних заходів залежно від розвитку ситуації. Однак, у разі виникнення спалахів коронавірусної  інфекції в окремих регіонах, обмеження там не будуть послаблювати, але це не стосуватиметься всієї країни.

Відео дня

Міністерство охорони здоров’я запровадило три критерії щодо ситуації з COVID-19: захворюваність за останні 7 днів на 100 тисяч населення; заповнюваність ліжок у лікарнях, де лікують інфікованих коронавірусом (не повинна перевищувати 50%); і кількість проведених тестувань у кожному регіоні.

Де карантин можуть не послабити

Всі ці критерії відповідають певному етапу і, за словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, якщо у регіоні вони дотримуються, то він може перейти на наступний етап пом’якшення. Тобто, карантинні заходи в такому разі можуть відрізнятися від однієї області до іншої.

Як зазначив Степанов, станом на 18 травня не відповідали необхідним критеріям "в основному, області західних регіонів". Він назвав лише три з них – Чернівецьку, Волинську та Рівненську, додавши, що є й інші.

Перехід до адаптивного карантину

Читайте такожМер Києва розповів про можливі дати відкриття дитсадків і шкіл

Перший етап виходу з карантину починається від 22 травня. З цієї дати відновить роботу наземний громадський транспорт, відкриються дитячі садочки, а також буде дозволено проведення спортивних змагань до 50 осіб, якщо більше – то з погодженням МОЗу. А з 25 травня планується запуск метрополітену в тих містах, де буде дозволяти епідеміологічна ситуація.

Загалом етапи виходу з карантину Міністерство охорони здоров’я України має намір вводити кожні 10 днів – 22 травня, потім 1 червня, 10 червня і 21 червня.