Карантин в Україні продовжили до кінця жовтня / Фото: REUTERS

Поділ України на карантинні зони за рівнем захворюваності на коронавірус дає переваги для недопущення поширення захворювання, але до влади є питання.

Про це заявив керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін в ефірі каналу "Україна 24".

Коментувати нове карантинне зонування, яке набуде чинності 31 серпня, експерт визначив дві позиції, які слід розглядати.

Відео дня

"В першу чергу, введення чотирьохзонних обмежень - це добре, тому що не потрібно закривати цілий регіон або цілу область, а можна оцінювати ситуацію в кожному населеному пункті і, якщо рівень захворюваності перевищує, то впроваджуються обмежувальні заходи", - сказав він.

До влади, вважає Александрін, питання полягає в тому, як система вплинула на запобігання захворюваності.

"Ми бачимо, що в кожному населеному пункті в годину пік у спеку люди їздять у громадському транспорті. Нестерпно, наприклад, перебувати в масці в автобусі при температурі в 40 градусів. Тому спочатку потрібно створювати умови, в яких суспільство може виконувати ті чи інші вимоги, які виставляються з боку держави. Головна роль держави - це не обкладати штрафами, а дати інструмент і профінансувати його, а вже потім вводити обмежувальні або покаральні заходи. На сьогодні в цьому держава поки програє", - переконаний він.

Карантин в Україні: актуальна інформація

  • Кабінет міністрів не розглядає можливість повторного введення жорсткого карантину.
  • Днями карантин в Україні був офіційно продовжено до кінця жовтня.
  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ всіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм'якші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони.
Карантинні зони в Україні