Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, чому влада запровадила карантин в Україні, коли не було значної кількості випадків коронавірусу та чим відрізняється "пік" від "плато" та як буде відбуватися послаблення обмежень.

Про це він розповів в ефірі "Сніданку з 1+1".

Читайте такожКабмін на тижні прийме рішення про запуск другого етапу виходу з карантину з 22 травня – Шмигаль

Відео дня

Так, за словами Ляшка, плато - це не пік, а карантин запровадили, коли у нас не було значної кількості випадків для того, щоб унеможливити цей пік.

"Пік - це стрімке поширення захворювання, як було в Італії, Іспанії, коли в один тиждень масово пішли хворі і система охорони здоров'я не витримувала. А ми цей пік розтягнули в часі. Можна було стрімко вверх підняти, щоб усі перехворіли і пішов спад. Ми замість піку розтягнули хворобу у часі (ред. - плато) і система охорони здоров'я справляється. Плато триває у нас 25 днів, у Польщі, наприклад, вже 43-й день", - пояснив головний санітарній лікар країни.

Віктор Ляшко також додав, що на цьому етапі плато влада розглядає можливість послаблення карантину і відстежує динаміку щодо Польщі, оскільки там найбільш схожий до нас сценарій розвитку коронавірусу, а також ми схожі за кількістю тестувань. Однак, сказати точно, скільки часу ми будемо перебувати на етапі плато у МОЗ поки не можуть, оскільки не знають як буде поводитися вірус влітку.

"Тому на плато ми будемо перебувати. Але ми не можемо враховувати сезонність. Ми не розуміємо, як буде вести себе вірус влітку в наших умовах. Тому питання в тому, що ми до 22 травня будемо продовжувати карантин, але він буде адаптивний з пом'якшувальними заходами, але все буде залежати від епідситуації. Можливо буде стрімке зниження випадків і карантин ми відмінимо", - заявив Віктор Ляшко.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що після 22 травня запроваджений карантин в Україні буде подовжено, але одночасно розпочнеться другий етап його пом'якшення. Відновити свою роботу зможуть великі магазини, спортзали та фітнесцентри, громадський транспорт, зокрема від 25 травня може запрацювати метро у Києві.

Читайте також: