Ляшко каже, що карантин дав свої результати / фото УНІАН

Запровадження карантину в Україні дало свій результат у боротьбі з пандемією COVID-19, але українцям потрібно увімкнути "тумблер терпіння", щоб вийти з карантину вчасно.

Про це заявив головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко у Facebook.

"Карантин в Україні працює. Запроваджені профілактичні та протиепідемічні заходи дали свій результат. І як би не хотілося всім нам позбутися цього карантину і коронавірусу, треба все ж включити тумблер терпіння. Терпіння, яке дозволить нам вийти з карантину вчасно. А не передчасно", – розповів лікар.

Відео дня

Читайте такожПом'якшення карантину в Україні розпочнеться з 11 травня – Степанов

За словами Ляшка, від смертності та захворюваності населення теж можливі значні економічні втрати.

"Втрати, пов'язані з недовиробництвом внутрішнього валового продукту через вибуття людини з трудової діяльності через коронавірусну хворобу. Втрати, пов'язані з наданням медичної допомоги хворим коронавірусною хворобою. І втрати, пов'язані з не наданням через коронавірус медичної допомоги тим, хто її потребує", – зазначив лікар.

У зв'язку з цим уряд планує пом'якшення карантину, але при певних умовах. Зокрема, нині в Міністерстві уточнюють часові вимоги для проведення профілактичних заходів при здійсненні обслуговування в перукарнях і салонах краси, кафе, автомийках, торгівлі господарськими товарами, надання адвокатських і нотаріальних послуг тощо. Їх планують опублікувати на вихідних, щоб у підприємців був час підготуватися до відкриття.

"Повне скасування карантину без запровадження обґрунтованих профілактичних заходів – це 120-140 тисяч смертей до кінця вже цього року. Ось такий прогноз отримав від Kyiv School of Economics", - зазначив Ляшко.

Як повідомляв УНІАН, уряд запровадив в Україні карантин з 12 березня. На сьогодні він поки що діє до 11 травня.

Вчора міністр охорони здоров'я України Максим Степанов анонсував пом'якшення карантинних заходів з 11 травня.

Раніше Степанов заявив, що передчасне скасування карантину може призвести до другої хвилі коронавірусу в Україні, тому уряд буде дуже виважено підходити до ослаблення обмежувальних заходів.

Читайте також: