Фото: УНІАН / Іванов Олексій

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов визнає, що встановлені для роботи дитсадків протиепідемічні вимоги досить важко виконати, але наголошує на їх необхідності для зниження ризику поширення COVID-2019.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу в Чернівцях.

«Коли ми говоримо про протиепідемічні норми, заходи, яких потрібно дотримуватись у тому числі і в дитячих садочках, то ми, перш за все, говоримо, щоб людина не захворіла», - заявив Степанов.

Відео дня

За словами міністра, «ми розуміємо, що інколи їх достатньо важко виконати, ці заходи, але ми говоримо, що при дотриманні цих заходів ризик захворюваності дуже-дуже сильно знижується. Їх треба дотримуватись, адже ми не хочемо, щоб наші дітки хворіли».

Читайте такожСьогодні МОЗ надасть дитсадкам рекомендації щодо роботи під час виходу з карантину - Зеленський

Степанов зауважив, що дитина, яка захворіла, потім може інфікувати людину з групи ризику, наприклад свою бабусю.

"Є вихователь, який повинен слідкувати за тими обмеженнями, які виконує дитинка. Звичайно, достатньо важко три- чи чотирирічній дитині сказати: ти повинен виконати перше, друге, третє і четверте. І потім розраховувати на її свідомість, що вона виконає. Для цього є вихователі, які повинні за цим слідкувати".

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков додав, що «це питання дуже бурно обговорювалось з міністрами… Ми вирішили так – є базові правила, які видав МОЗ, після цього МОЗ з однієї сторони і місцева влада з іншої приймають рішення щодо готовності садочка працювати».

«Вам же не потрібно, щоб дитина, яка переносить (коронавірус - УНІАН) практично безсимтомно, перенесла вірус похилій людині – бабусі чи дідусю. Ми шукаємо баланс, він буде знайдений, треба дати час», - сказав Аваков.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів ухвалив рішення про встановлення адаптивного карантину в Україні з 22 травня по 22 червня. Згідно з цим рішенням, з 25 травня в регіонах, які відповідають відповідним критеріям дозволяється відкривати дошкільні навчальні заклади.

В оприлюдненому для громадського обговорення проекті тимчасових рекомендацій головного санітарного лікаря щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти МОЗ рекомендує на період карантину заборонити у дитсадках використання тканинних рушників, м'яких іграшок та килимів з довгим ворсом.

Згідно з проектом рекомендацій, ранкове приймання дитини проводить вихователь групи на території дитсадка за межами будівлі, батьки та особи, які супроводжують дитину, мають бути в масках (у тому числі саморобних) або респіраторах, щоб вони закривали рот та ніс, а очікування на території закладу повинно бути обмежене.