Жорсткий карантин введуть за однієї умови / УНІАН

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні за умови реєстрації щодоби по 15 тисяч випадків covid-19 може бути введений локдаун (жорсткий карантин).

Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам, повідомляє прес-служба Офісу глави держави.

«З приводу локдауну я хочу всіх заспокоїти – ми дійсно розуміємо, щоб будь-який локдаун повністю зупинить економіку нашої країни – це страшно, небезпечно і на сьогодні, я вважаю, неможливо і недоцільно», - заявив президент.

Відео дня

Читайте такожЗеленський відкинув новий жорсткий карантин і анонсував" унікальну " українську вакцину від COVID-19

«Що стосується локдауну і тих цифр, про які говорить міністр охорони здоров’я, і ті цифри, про які я говорив. Одразу ми думали, що при 5 тисячах ми можемо ввести локдаун – це було на самому початку (пандемії) коронавірусу. Це про те, як ми були готові, про те, як ми зараз готові, і про те, як ми будемо готові. Десь місяць тому ми вважали, що при 9,5 тисячах захворілих на день наша медицина зупиниться, не буде вистачати ліжок в інфекційних лікарнях, не буде, перш за все, вистачати медиків», - додав він.

Президент запевнив, що в Україні постійно збільшують кількість ліжко-місць у лікарнях для прийому хворих на COVID-19.

«Це дуже важливо - ми збільшуємо (кількість) ліжок. (Міністр охорони здоров’я Максим – УНІАН) Степанов на сьогодні абсолютно правий, що при 15 тисячах (захворілих на COVID-19 у день – УНІАН) ми можемо ввести локдаун, але це не про ліжко-місця… Ми не можемо збільшити кількість лікарів. Ми збільшуємо через перепрофілювання, через інтернів, через студентів, але це не може бути безрозмірно, тому що ми не можемо перепрофілювати всю медичну систему України під хворих на COVID-19», - додав президент.

«Ми розуміємо втомленість, ми розуміємо всі ці проблеми, тому ми просимо – носіть будь-ласка маски, не тільки для себе та свого оточення, - це для лікарів. Просто не можуть мільйони лікарів раптом з’явитись в Україні», - наголосив глава держави.

Коронавірус і карантин в Україні: що відомо

  • В Україні станом на ранок 22 жовтня зареєстровано 322 тисячі 879 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу, з них 6 тисяч 43 летальних, 134 тисячі 898 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 7 тисяч 53 нових випадки.
  • 20 жовтня під час виступу у Верховній Раді міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що жорсткий карантин повернуть у разі виявлення щодоби по 11-15 тисяч випадків захворювання.
  • Днем раніше Зеленський розповів, що коли в Україні фіксуватимуть щодоби понад 9500 заражень на коронавірус, то ситуація для медичної системи стане критичною. Тоді, за його словами, у країні запровадять жорсткий карантин.