Нового локдауну в Україні поки не передбачається / фото УНІАН

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов стверджує, що нового тотального карантину в країні через поширення коронавірусу поки не буде.

Про це він сказав в ефірі каналу "Україна 24", коментуючи повернення деяких країн до жорстких обмежень.

"Поки ми діємо в умовах адаптивного карантину. Більш того, ми вже бачимо, що міста і райони, де ми вводили "червоний рівень" епідемічної безпеки і які дотримувалися відповідних правил, у них знижувалася відповідно захворюваність за 14 днів. Ми це відразу бачимо по цифрах", - пояснив міністр.

Відео дня

Читайте також"Це не межа": епідеміолог прогнозує Україні понад 10 тисяч нових хворих на COVID-19 на добу

За словами глави МОЗ, зараз в країні вп'ятеро більше хворих на коронавірус або з підозрою, ніж було в липні. 

"У нас в середині липня кількість пацієнтів, які одночасно перебувають у лікарнях, становила трохи більше 3500 осіб хворих коронавірусом. На сьогоднішній день у нас хворих або з підозрою - вже більше 16 тисяч, це практично в 5 разів більше. І заповнюється кожен день. У нас є межа", - сказав він.

Основними проблемами пандемії в Україні Степанов назвав можливу нестачу лікарів і ліжко-місць у лікарнях.

"Якщо ми говоримо про ліжка, то у нас на сьогоднішній день відведено 36 тисяч ліжок під хворихна COVID-19. (Якщо хворих буде більше - ред.) просто нікуди буде їх приймати. Ми ж не можемо, умовно кажучи, не приймати хворих, не надавати допомогу при інсультах тощо. І звичайно, це головне занепокоєння, яке у нас виникає. Тобто ми переобладнаємо систему, ми додаємо ліжка, додаємо кисень, але, вибачте, у нас просто може банально не вистачити лікарів, які в змозі надавати цю медичну допомогу", - сказав міністр.

Читайте такожКомаровський спростував поширений міф про інкубаційний період COVID-19

Степанов допустив, що кількість ліжок може бути збільшена ще на 15 тисяч.

Карантин і коронавірус в Україні: що відомо

  • Станом на ранок 4 жовтня в Україні виявлено 226 462 випадки зараження коронавірусом. За добу діагноз підтвердився у 4 140 хворих. Жертвами епідемії в Україні стали 4 397 осіб (+44 за добу).
  • В Офісі президента впевнені, що ситуація з COVID-19 в Україні контрольована. Там поки не збираються вводити жорсткий карантинний режим.
  • За інформацією Степанова, в українських лікарнях більше половини ліжок зайнято пацієнтами з коронавірусом.