Пом'якшення карантину сприйняли як скасування: у МОЗ дорікнули українцям за легковажність

Міністр закликав більш відповідально ставитися до власної безпеки.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов закликає не легковажити під час пом'якшення карантинних заходів.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожПослаблення карантину: Київ і ще шість регіонів не відповідають критеріям «Тренд підвищення рівня захворюваності останніх кількох днів має просте пояснення - наше суспільство досить легковажно поставилося до рекомендацій МОЗ, а пом'якшення карантинних заходів сприйняло, як повне їх скасування», - зазначив Степанов.

За його словами, влада обрала стратегію адаптивного карантину задля поступового виходу з коронавірусної кризи.

«Проте карантин досі діє. Важливо не плутати поняття пом'якшення і скасування, адже загроза COVID-19 така ж велика, як і раніше», - зауважив міністр.

«Ми бачимо сумну статистику збільшення випадків захворювання й в інших країнах. Рівень передачі вірусу в Німеччині за останні дні знову перевищує критичне значення. У Китаї, звідки й почалась епідемія, готуються до нового спалаху. Ще однією країною, влада якої оголосила про початок другої хвилі, стала Південна Корея. Бразилія та Індія також ставлять нові антирекорди», - написав Степанов.

В Україні ж, наголосив він, останні тижні спостерігалась позитивна динаміка захворюваності: але останні дані та легковажне ставлення до власної безпеки громадян - тривожні.

«Я розумію, як всі втомилися від карантину, хочеться якомога швидше повернутися до повноцінного життя, але у нас немає вибору. Війну з вірусом поки не виграно. Та лише своєю поведінкою і дотриманням правил безпеки ми можемо мінімізувати активність його розповсюдження», - наголосив глава МОЗ.

«Я звертаюся до кожного громадянина України й наполегливо прошу дотримуватися всіх протиепідемічних правил. Користуйтеся масками, антисептиками та дотримуйтесь соціальної дистанції! Не нехтуйте правилами та засобами індивідуального захисту, адже від цього залежить не лише ваше життя, але й тих людей, хто з вами поруч!» - підкреслив Степанов.

Він нагадує, що «здоров’я - це, в першу чергу, про самосвідомість та відповідальність. Міністерство несе відповідальність за створення заходів превенції та реалізацію лікування, інші органи виконавчої влади - за контроль за дотриманням карантинних заходів, місцева влада - за створення умов для дотримання карантину».

«Але все це не працюватиме, якщо ви не візьмете на себе відповідальність за власне життя і продовжите легковажне ставлення до себе та близьких», - підсумував Степанов.

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок 6 червня в Україні зареєстровано 26 тис. 514 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 777 летальних, 11 тис. 812 пацієнтів одужало.

За добу зафіксовано 550 нових випадків. Найбільшу кількість інфікованих коронавірусом осіб виявлено у Києві - 83, Чернівецькій - 66, Львівській – 65 та Рівненській областях - 52.