З 25 травня в Україні запрацювало метро / фото УНІАН

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що рішення про введення та послаблення карантину в Україні було приймати важко.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ZIK.

Відповідаючи на питання, чи є у МОЗ тривога щодо того, що після запуску метро та громадського транспорту в містах України може відбутися спалах коронавірусної інфекції, Ляшко сказав:

Відео дня

Читайте такожПослаблення карантину в Україні: коли відкриють басейни та спортзали

"У мене така посада, що тривога є постійно. І кожне рішення, яке приймається, воно дається тяжко, оскільки ми оцінюємо всі потенційні ризики. Та приймати рішення про карантин було тяжко, приймати рішення про послаблення карантину також тяжко. Але наші результати роботи в карантині, введення карантину, показують, що все, що ми робимо, воно було виправдане. Тобто рішення про введення карантину показало результат і наша країна вийшла на епідемію коронавірусної хвороби підготовлена з точки зору саме карантинних заходів. А система охорони здоров'я справилась за цих 2,5 місяці з кількістю випадків коронавірусної хвороби, ми маємо надолужити питання тестування на коронавірусну хворобу. Тобто колапсу медичної системи, як це було в розвинутих європейських країнах, наприклад, Італії та Іспанії, не відбулося".

Читайте такожУ київському метро пропонують встановити рамки для температурного скринінгу

Він уточнив, що якщо стратегія стримування  буде працювати, а громадяни будуть свідомо ставитися до свого здоров’я та здоров’я оточуючих, нових спалахів вдасться уникнути.

"Якщо ми будемо говорити, що ми пом'якшуємо карантин, і всі будуть розуміти, що ми дійсно його пом'якшуємо, а не відміняємо, то, в принципі, система охорони здоров'я повинна справлятися", – сказав Віктор Ляшко.

Як повідомляв УНІАН, до 22 червня в Україні діє адаптивний карантин.