МОЗ зараз розглядає три сценарії поширення COVID-19 в Україні / фото УНІАН

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що без запровадження в Україні карантину в березні, за найгіршим сценарієм, могло б бути 145 тис. померлих від коронавірусу до кінця 2020 року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час брифінгу в Києві.

За його словами, МОЗ зараз розглядає три сценарії поширення COVID-19 в Україні, які враховують сезонність в літній час.

Відео дня

«Якщо б ми в березні місяці не впровадили карантин, до кінця цього року ми мали б за найбільш неоптимістичним сценарієм (по чорному) 145 тис. померлих людей на території України», - заявив він, додавши, що цей сценарій виключає будь-які обмеження та відсутність реакції держави на пандемію коронавірусу.

Читайте такожСплеск коронавірусу в Україні: Ляшко назвав головну причину

«Він (цей сценарій – УНІАН) виключає всі можливі фактори втручання, які впливають на епідемію коронавірусної хвороби. Динаміка проказує, що потрібно, щоб в день в Україні було 1,5 – 2 тисячі смертей. Подивіться на Італію кінця березня – початку квітня, там було по тисячі смертей, у Франції – по тисячі смертей, у Британії – також. Це не є щось нереалістичне, це пройшли деякі країни», - зауважив Ляшко.

За його словами, ця «смертність пов’язана не тільки з коронавірусною хворобою, оскільки в цей період відбувається колапс медичної системи охорони здоров’я: «швидка» не приїжджає на інсульти, на інфаркти. Смертність від тих хвороб, від яких зазвичай рятують, збільшується в десятки разів».

Головний санітарний лікар наголосив, що введення карантину в Україні було виправданим рішенням і правильним до того моменту, поки не почались спалахи та значне зростання нових випадків.

Як передає кореспондент УНІАН, в Україні станом на ранок 18 червня зареєстровано 34 тис. 063 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 966 летальних, 15 тис. 447 пацієнтів одужало. За добу зафіксовано 829 нових випадків.