Карантин вихідного дня в Україні 2020 / фото УНІАН

В Україні критична ситуація з пандемією COVID-19. Майже кожен день реєструють нові "антирекорди", а лікарні вже переповнені коронавірусними хворими. 

Для боротьби з епідемією МОЗ розглядає різні варіанти посилення карантину. Сьогодні Кабмін схвалив введення карантину вихідного дня в Україні.

Карантин вихідного дня в Україні

Глава МОЗ України Максим Степанов раніше розповідав, що ввести карантин вихідного дня в Україні можуть вже з понеділка 9 листопада. 

Відео дня

Нові обмеження стосуватимуться роботи закладів з вечора п'ятниці по ранок понеділка. Карантин вихідного передбачає, що сім'я не буде відвідувати заклади на вихідних, а проведе ці дні вдома. 

Умови карантину вихідного дня:

  • закриття фудкортів (зон харчування і ларьків з їжею);
  • заборону розважальних заходів, концертів та кіносеансів, закриття спортзалів;
  • переведення ресторанів в режим роботи на винос;
  • громадський транспорт буде працювати, оскільки відноситься до критично важливої інфраструктури.

Такі обмеження не надто руйнівні для економіки і їх можна витримати, вважає голова комітету здоров'я Михайло Радуцький.

Громадський транспорт продовжить роботу на час карантину вихідного дня. Маршрутні таксі, автобуси, трамваї, залізниці по всій країні будуть перевозити пасажирів у кількості місць для сидіння. Також внутрішні авіаперевезення продовжать роботу.

Скасування адаптивного карантину

В Україні скасують адаптивний карантин з поділом на кольорові "зони". Тепер на території всієї країни будуть діяти обмеження, які раніше були прийняті в помаранчевих "зонах".

  • Заборонено проводити культурні, соціальні, релігійні заходи та концерти за участю понад 20 чоловік.
  • Театри і кінотеатри повинні бути заповнені не більше, ніж на половину.
  • У музеях повинні забезпечити можливість знаходження відвідувачів в залі з розрахунку одна людина на 20 кв. м.
  • У громадському транспорті заборонено провозити пасажирів на "стоячих" місцях.
  • Зупиняється робота нічних клубів, дискотек, розважальних закладів.
  • Підприємства харчування зможуть працювати тільки з 7:00 до 20:00 (не поширюється на доставку їжі). У цих закладах між сидіннями має бути не менше 2 метрів. Відвідувачі повинні пересуватися по закладу в масці.
  • У суб'єктах господарювання повинна бути розмітка для черги з дотриманням дистанції 1,5 метра.
  • Заборонено відвідування закладів дошкільної, загальної, середньої, позашкільної, спортивної, спеціалізованої мистецької освіти, якщо більш ніж половина учнів і викладачів на самоізоляції. Інші навчальні заклади заборонено відвідувати групами більше 29 чоловік.

Чи буде введено локдаун в Україні

Локдаун - це жорстка форма карантину, при якій обмежується пересування по країні, скасовується транспортне сполучення, а всі підприємства крім найнеобхідніших закриваються.

У такому режимі жила Україна з середини березня до травня. Питання повторного введення локдауну в країні підіймалося вже не раз. Однак повного локдауну українська економіка не витримає. Кабінет Міністрів обговорює можливість введення часткового локдауну тільки в окремих областях України - тих, де найбільше завантажених лікарняних ліжок.

Читайте інші новини: