Нардепка висловила свою думку щодо карантину вихідного дня / Фото УНІАН

Розірвати ланцюг інфікування коронавірусом в Україні може допомогти тотальний карантин на два тижні.

Таку думку висловила в ефірі телеканалу "Україна 24" заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук. Вона зазначила, що заклади сфери обслуговування втратять багато прибутків через карантин вихідного дня.

Читайте такожЗеленський попросив Меркель посприяти виділенню Україні вакцини від коронавірусу "Pfizer"

Відео дня

"Я і так максимально намагаюся зменшити соціальні контакти, тому я можу витримати карантин вихідного дня, але я себе ставлю на місце малих підприємців, власників закладів харчування, працівників кінотеатрів, театрів, і тут відкривається інша картина. Якщо говорити про заклади харчування, то кафе, ресторани 2/3 своєї виручки отримують у вихідні. Якщо говорити про заклади культури, то половину свого прибутку вони отримують у суботу та неділю", - сказала Кравчук.

Як зазначила депутатка, згідно з попередньою постановою, карантин вихідного дня починається з півночі суботи.

"Тобто в п'ятницю біля магазинів буде подвійне навантаження. Люди після роботи намагатимуться зробити те, що вони могли б зробити в суботу та неділю", - заявила вона.

На думку Кравчук, розірвати ланцюг зараження може локдаун.

"Можливо, є сенс зробити на два тижні повний локдаун з компенсацією втрат підприємцям, ніж розтягувати на невідомо який період половинчастий режим, який ставить підприємців у нерівні умови, оскільки великі супермаркети працюватимуть, і з такою кількістю відвідувачів буде більший шанс заразитися. Також працюватиме громадський транспорт, і якщо подивитися на метро, часто картина, що маска під носом, і там обмежень менше, ніж у театрі", - додала "слуга народу".

Карантин вихідного дня в Україні

  • 9 листопада заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що найближчим часом уряд ухвалить рішення про застосування жорсткіших карантинних заходів у вихідні дні. Зокрема, МОЗ пропонує уряду встановити додаткові карантинні обмеження на території України і заборонити проведення всіх масових культурних заходів, обмежити діяльність зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон в ТРЦ, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів.
  • У МОЗ пропонують рекомендувати суб’єктам господарювання запровадити окремий час для обслуговування осіб за 60 років.
  • Крім того, МОЗ пропонує в «червоних зонах» епіднебезпеки дозволити працювати магазинам, але з 7:00 до 20:00, при цьому щоб кількість відвідувачів була 1 на 20 квадратних метрів.
  • Карантин вихідного дня може бути запроваджено з 14 листопада.