У "Слузі народу" розповіли, як можна допомогти готелям та ресторанам пережити карантин

Нардепка вважає, що підприємці мають отримувати компенсації за втрати через запроваджений карантин вихідного дня.

Кабінет міністрів має розробити механізм допомоги бізнесу, який працює в культурній та туристичній сферах.

Таку думку висловила нардепка, заступниця голови фракції "Слуга народу" в Раді Євгенія Кравчук в ефірі каналу "Україна 24". Вона вважає, що підприємці мають отримувати компенсації за втрати через запроваджений карантин вихідного дня.

Читайте такожКількість іноземних туристів в Україні у 2020 році через COVID-19 скоротилася майже в чотири рази

"Аргумент щодо карантину вихідного дня може бути лише один – це зменшення кількості хворих, яких ми фіксуємо щодня. І це ми зможемо побачити не менше як за тиждень, а то й два, коли хоч якийсь ефект буде. Я критикувала не раз сам підхід до цих обмежувальних заходів, коли працює громадський транспорт, великі супермаркети, а не працюють музеї, величезні простори, де можна дотримуватися соціальної дистанції. Зараз не працюють національні парки, їхня територія – це сотні гектарів, це відкрите повітря", — сказала вона. 

Тому, за словами Кравчук, депутати склали листа до прем'єр-міністра.

"Ми підготували листа (прем'єр-міністру — ред.) Шмигалю від нашого комітету, який опікується культурною галуззю, сферою гостинності, туризму. Будемо говорити про певні компенсаторні механізми та певний пріоритет цієї галузі на наступні роки у фінансуванні та державній підтримці. Бо ми підрахували, що галузь відкотилася по ВВП десь на 2010 рік. І кожні вихідні близько 500 млн туризм, готелі, ресторани, культурні заклади втрачають через обмежувальні заходи", — зазначила вона. 

Нардепка розповіла, як ще допомогти людям, окрім звернень до уряду.

"Перше — переговори щодо оренди, бо є питання щодо звільнення від оренди у вихідні дні. Друге — це безвідсоткове кредитування під державні гарантії з можливою сплатою частини кредиту державою, якщо роботодавець не просто не звільняє працівників, а й створює робочі місця. Третє — це прямі компенсаторні механізми, це виплати зарплати для тих, хто не звільняє працівників і вони вимушено не працюють, і пріоритетизація цих галузей на наступні роки, бо виходити з кризи доведеться 2-3 роки мінімум", — сказала вона.

Карантин вихідного дня в Україні