Відзначається, що епідемії і пандемії не вперше впливають на психічне здоров'я людей / фото inform.zp.ua

Карантин і епідемія вплинули на психологічне здоров'я українців. Зокрема, серед населення зростає тривожні і стресові розлади, що починаються депресії, неврози, алкоголізм, а також сімейна агресія.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив психотерапевт, завідувач кафедри медичної психології факультету НМУ ім. Богомольця, доктором медичних наук Олег Чабан.

Читайте такожЧерез карантин рівень вакцінації в Україні знізівся

Відео дня

За його словами, після того, як епідемія переросла в пандемію, про її вплив заговорили учені з різних країн, так і у Всесвітній організації охорони здоров'я.

"На сьогодні ВООЗ почала говорити про все більшому ураження психіки, зростання випадків тривожних і стресових розладів, початок депресивних розладів і неврозів, алкоголізації, сімейну агресію, розлучення, агресію до дітей тощо", - повідомив Чабан.

Також він додав, що епідемії і пандемії не вперше впливають на психічне здоров'я людей.

"Згадали іспанський грип 1918 року, коли після "іспанки" в Сполучених Штатах різко зросла кількість суїцидальних дій, настала Велика депресія. Китайські колеги почали описувати алкоголізації, навіть після карантину. Іспанські, французькі і бразильські колеги - внутрішньосімейні агресії", - повідомив Чабан.

Він додав, що у зв'язку з напругою в суспільстві можна спрогнозувати зростання супутніх захворювань. За його словами, опосередковано карантин фактично вб'є більше людей, ніж сама пневмонія.

Як повідомляв УНІАН, раніше науковці з'ясували, що карантин негативно позначився на розвитку дітей.