Ілюстрація / REUTERS

Світу потрібен час, щоб знайти ліки і створити вакцину, яка могла б перемогти новий "уханський" коронавірус SARS-CoV-2 (COVID-19) у глобальному масштабі.

Читайте такожУ Дніпрі усі 35 осіб, які захворіли на COVID-19 за минулу добу, заразилися від однієї жінки - міськрада

Про це завідуюча відділом репродукції вірусів Інституту мікробіології і вірусології ім. Д.Заболотного Світлана Загородня розповіла в інтерв'ю сайту "Сьогодні".

Відео дня

"Захворюваність вже не локалізується як в разі SARS чи MERS, оскільки даний коронавірус поширився по всьому світу. Відповідно, потрібно тестувати можливі препарати, які будуть дієвими і не матимуть побічних ефектів. Цим займається багато лабораторій. Якби у нас були можливості, можна було б тестувати чимало препаратів, які виробляються навіть нашими виробниками", – каже вірусолог.

На жаль, цієї можливості немає, нарікає Світлана Загородня.

"Другий шлях – це вакцина. Але на створення вакцини піде рік, не менше, тому що потрібно провести дуже багато випробувань. Чи вдасться подолати вірус повністю? Я думаю, відбудеться поступове ослаблення його вірулентності і через час ми будемо сприймати його на рівні вірусу грипу", – вважає заввідділом репродукції вірусів.

Водночас експерт не виключила повторного спалаху коронавірусу: "Дослідження говорять, що спалах може статися повторно, тому що вірус належить до сезонних. Але вже на той час у нас буде кращий алгоритм роботи і діагностика хворих. Я думаю, друга хвиля проходитиме не так критично, як зараз".

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок в Україні зареєстровано 13 тис. 184 випадки коронавірусної хвороби COVID-19, за минулу добу - 487 нових випадків захворювання.