Україні рано навіть думати про "колективний імунітет" до коронавірусу / УНИАН

Наразі Україні дуже рано думати про колективний імунітет против коронавірусу. Крім того, сама можливість його виникнення у людства наразі потребує наукового підтвердження.

Такі заяви на брифінгу 22 квітня зробив очільник МОЗ Максим Степанов.

Читайте такожУ 30% перехворілих COVID-19 не виробляються антитіла

Відео дня

"Якщо ми оперуємо таким поняттям, як колективний імунітет, то він повинен бути у 90% населення країни. Зрозуміло, що у нас немає такої кількості людей з імунітетом, адже він з'являється тільки після того, як людина перехворіла. Сьогодні кількість перехворілих людей дуже далека навіть до думки про формування колективного імунітету», - цитує його слова «Українська правда».

Водночас Степанов зазначив, що у світі досі досліджують можливість колективного імунітету проти коронавірусу.  

"Якщо ми говоримо про COVID-19, то у нього відповідний титр антитіл. Згідно досліджень науковців різних країн, зокрема Китаю та Європи, 30% людей, які перехворіли на коронавірусну хворобу титр антитіл дуже низький. 

Це означає, що вони не можуть гарантувати імунітету і людина може захворіти повторно. Якщо це дійсно буде підтверджено, ми можемо стверджувати, що колективний імунітет – неможливий", – підсумував міністр.

Напередодні повідомлялось, що за даними ВООЗ, на сьогодні лише мала частка населення в усьому світі (судячи з усього, 2-3%) мають у крові антитіла до COVID-19, які вказують на пережите зараження. Крім того, на сьогодні немає жодних доказів того, що антитіла гарантують імунітет до коронавирусной хвороби.

Читайте також: