Коли в Україні відновлять роботу ринки та магазини/ фото УНІАН

Уже невдовзі в Україні можуть запрацювати агропродовольчі ринки. Планується, зокрема, відновлення роботи тих ринків, які здатні забезпечити все необхідне для дотримання санітарних норм.

Коли запрацюють ринки

Відкриття продовольчих ринків є важливим питанням, адже від цього залежать робочі місця, заробіток громадян, зокрема малих фермерів.

Читайте такожКоли відкриють садочки і школи в Україні

Відео дня

На засіданні в середу, 29 квітня, Кабінет міністрів України підтримав відновлення роботи ринків. Запрацювати, враховуючи вимоги МОЗ, ринки зможуть після відповідних рішень Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.

Як зазначив президент України Володимир Зеленський, за умови дотримання всіх правил безпеки продовольчі ринки зможуть відновити роботу в п’ятницю, 1 травня.

Відкриття ринків: за яких умов та як працюватимуть

Міністерство охорони здоров’я розробило постанову, якою передбачається відновлення роботи агропродовольчих ринків.

Документ передбачає, що в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19 вони мають працювати з дотриманням суворих вимог.

Зокрема, всі працівники, продавці та відвідувачі ринку обов’язково мають бути у медичних масках (в тому числі, виготовлених самостійно) або респіраторах.

Читайте такожКоли відкриють метро в Києві: що відомо на цей час

Також передбачені інші заходи: проходження безконтактного температурного скринінгу; наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком; кількість відвідувачів, що одночасно знаходяться на території ринку, не повинна перевищувати кількості з розрахунку один покупець на 10 кв. м торгової площі ринку; проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні 3 години, прибирання і дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгові місця - наприкінці кожного робочого дня; відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території; відстань між робочими місцями продавців - не менше трьох метрів; забезпечення постійного інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень та профілактики коронавірусної хвороби COVID-19; забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактики поширення COVID-19 та оперативне усунення порушень.

Коли відновлять роботу непродовольчі магазини

Уряд підготував поетапний план виходу з карантину, згідно із яким дата 11 травня є "бажаним кордоном", після якого будуть надходити позитивні дані й це дозволить розпочати пом’якшення запроваджених обмежень.

Таким чином, слідом за продовольчими ринками уже з 12 травня в Україні можуть відновити роботу непродовольчі магазини.