Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко вважає, що якби в українських містах не закрили метро, кількість жертв COVID-19 вимірювалося б тисячами.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню Сегодня.

«Якби ми не закрили метро, то, боюся, кількість загиблих вимірювалося б не сотнями, а тисячами. Тому що громадський транспорт, ресторани, бари і кафе - це ті місця, де люди дуже часто контактують між собою», - заявив він.

Відео дня

Геращенко зазначив, що загроза COVID-19 залишилася, «просто ми, очевидно, не можемо далі закривати економіку».

Читайте такожНа новий етап послаблення карантину можна переходити кожні 10 днів - глава МОЗ

Він упевнений, що у зв'язку з пандемією на довгі роки, а можливо й назавжди, зміниться ставлення громадян до контактів один з одним. «Бачите, ми з вами вже не вітаємося за руку, близькі люди між собою обмежили контакти. Наприклад, ті ж офіціанти обслуговуватимуть людей у масках, кухарі працюватимуть у масках, бо в установах громадського харчування, в торгівлі кожен такий контакт може закінчуватись передачею вірусу. І вірус, ще раз, нікуди не зник», - вважає заступник міністра.

Геращенко прогнозує другу і третю хвилю COVID-19 в Україні. «Просто з часом людство обов'язково винайде вакцину і ліки, які дадуть змогу легше переносити цю інфекцію», - переконаний він.

«Насправді, що таке боротьба з епідемією методом карантину? Це обмеження кількісного контакту громадян між собою. Тобто, якщо в день в Києві контактувало між собою 3 млн осіб 5 млн разів, то після закриття громадського транспорту і кафе кількість контактів скоротилася в 10 разів. Відповідно, можливість вірусу передатися повітряно-крапельним шляхом зійшла нанівець», - зазначив Геращенко.

«Повірте, якби не був зупинений той самий залізничний транспорт, поїзди Інтерсіті, де люди 6 годин сидять один навпроти одного з Харкова до Києва, або з Києва до Львова, то ми б мали сотні тисяч або мільйони заражених», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на ранок 15 травня зареєстровано 17 тис. 330 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 476 летальних, 4 тис. 473 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 483 нових випадки.