Україна ще не досягла піку захворюваності на COVID-19 / фото УНІАН

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголошує, що Україна ще не пройшла піку захворюваності на COVID-19, тому важливо зберігати і дотримуватись карантинних обмежень.

Як повідомляє прес-служба президентського Офісу, про це Єрмак сказав під час селекторної наради з міськими головами та головами обласних держадміністрацій щодо протидії COVID-19, яку він провів за дорученням президента.

Читайте такожВідкриття метро у Києві: на Кабмін подали до суду з вимогою запустити метрополітен

Відео дня

Учасники наради обговорили ситуацію з поширенням епідемії коронавірусу у регіонах після Великодніх свят, забезпечення лікарень медичними приладами і препаратами, а також співпрацю місцевої влади для ефективного проходження карантину та періоду епідемії.

Єрмак закликав очільників міст та областей контролювати дотримання карантинних обмежень, адже, за оцінками, Україна ще не пройшла піку захворюваності на COVID-19.

«І ви як місцева влада, і ми – відповідальні за життя та здоров'я наших громадян. Зараз вкрай необхідним є збереження карантинних заходів. Щойно з’явиться перша можливість послабити ці заходи – відкрити ринки чи транспорт, дати можливість бізнесам працювати – ми обов’язково одразу це зробимо. Стан людей та економіки сьогодні – ключове питання і для президента, і для уряду. Однак ми ще навіть не пройшли піку захворювання й не хочемо повторити найгірші сценарії інших країн», – наголосив Єрмак.

Заступниця керівника Офісу президента з соціальних питань Юлія Соколовська повідомила, що найближчим часом уряд розгляне питання додаткового фінансування НСЗУ для боротьби з COVID-19 на 15,8 млрд грн. Ці кошти спрямують на оплату діяльності мобільних бригад, доплати лікарям швидкої допомоги, які працюють з недужими на коронавірусну інфекцію. Також з них можна буде профінансувати стаціонарні лікарні, перепрофільовані для прийняття хворих на COVID-19.

Крім того, учасники наради обговорили необхідність пояснення українцям, що на травневі свята слід уникати скупчень людей.

Єрмак також наголосив на важливості злагодженої співпраці та комунікацій місцевої, обласної та центральної влади для вирішення всіх нагальних проблем.

«Життя та здоров’я наших людей має стояти над будь-якими політичними питаннями. Усі політичні питання – другого плану, порівняно зі збереженням нації», – заявив керівник ОП.

Він зауважив, що такі наради будуть системними для найбільш ефективної координації дій влади.

Як повідомляв УНІАН, за даними Центру громадського здоров'я МОЗ, станом на 9:00 23 квітня в Україні 7 тис. 170 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 187 летальних, а 504 пацієнти одужали. За добу зафіксовано 578 нових випадків.