В Одесі літо минуло без карантину, масок і соціального дистанціювання / фото УНІАН

Одеський таксист Ігор Трофімчук організував спеціальну подорож, щоб відсвяткувати 82-й день народження своєї матері - Ніни. Сім'я вирушила в старий радянський санаторій в селі Затока на узбережжі Чорного моря. Там було людно. І ніхто не носив маску.

Але, як і більшість їхніх знайомих, сім'я Трофімчука глузувала із застережень про небезпеку нового коронавірусу. В своєму таксі   він одягав маску лише в тому разі, якщо пасажир був у ній, - пише Washington Post.

Читайте такожВ Україні розширили "червону зону" карантину через погіршення ситуації з коронавірусом: списокЧерез три тижні після дня народження на пляжі мати Трофімчука, здорова жінка, яка час від часу ходила в спортзал, померла від COVID-19. А в самого одеського таксиста почалася двостороння пневмонія через вірус.

Відео дня

Безконтрольне літо в Одесі дало початок стрибку випадків зараження в Україні, яка стає ще однією гарячою точкою COVID-19 в Європі. Видання зауважує, що по всьому континенту зараз спостерігається стрімке збільшення випадків захворювання. Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон навіть оголосив про початок "другої хвилі" пандемії.

Чиновники у сфері охорони здоров'я відстежили деякі нові спалахи до місць, де люди зазвичай проводять літні відпустки. В таких точках пандемічні застереження були проігноровані. Але мало де було стільки порушень карантинних обмежень, як в Одесі. Тут туристи наповнили пляжі, всі кафе на Дерибасівській і нічні клуби в Аркадії.

В Одеській області було зафіксовано більше 12 тисяч випадків зараження. Дві третини з них припадають на туристів й відвідувачів регіону, деякі з яких повезли з коронавірус з собою в Київ й інші міста. В червні на піком для України було 1109 випадків зараження за день. Але тепер країна щодня б'є цей старий "рекорд", фіксуючи понад 3800 нових пацієнтів. Тож загальна кількість українських випадків коронавірусу перевалила за 196,6 тисяч, серед яких 11 тисяч припадає на дітей.

Читайте такожПосилення карантину в Одесі: розсадку пасажирів у транспорті контролюють «посадочні команди» (фото)27-річний терапевт з Одеси Іван Черненко каже, що в місті майже всі ігнорували пораду одягати маски й дотримуватися соціального дистанціювання впродовж літа.

"Вочевидь, маски й соціальне дистанціювання не відповідають настрою відпусток. Люди вирішили, що ніяких запобіжних заходів просто немає. Вони купують й продають, і все без масок. Нічні клуби заповнені на повну", - сказав лікар.

Таксист Трофімчук підтверджує, що люди в місті не носять маски. Тому що ніхто не вірить в усе, що кажуть про COVID-19, поки сам не захворіє.

"Ми думали, що це все брехня. Люди починають вірити, лише якщо вони самі або хтось, кого вони знають, захворіє чи помре. Тих, хто дотримується заходів безпеки, висміюють", - розповів таксист.

Трофімчук і його мати вважали, що холодна вода влітку чи напій з льодом - більша причина захворіти, ніж коронавірус. Тож коли мати одесита почала почуватися недобре, вона вирішила, що це через склянку холодної води. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов сказав, що кількість випадків COVID-19 в Одесі за період з початку літа і до вересня збільшилася в 10 разів.

"На пляжах Одеси складалося враження, що ніякої пандемії немає. Тому що людей, які дотримувалися соціального дистанціювання, можна було порахувати на пальцях однієї руки. Така ж ситуація була і в самому місті", - сказав Степанов, додавши, що майже ніхто не виконує рекомендації його міністерства.

За його словами, люди чомусь вирішили, що якщо вони у відпустці, "то й і коронавірус теж у відпустці".

Читайте такожЛедь не вивалюються: з'явилися фото, як люди набиваються в маршрутки в ОдесіДля таксиста Трофімчука і його матері спроби боротися з хворобою одразу перетворилися на нічний кошмар: довгі черги в лікарнях, неправильні негативні результати перших тестів, великі затримки в процесі госпіталізації. Одесит зіштовхнувся з дивною вимогою обов'язково викликати швидку допомогу для своєї тяжко хворої матері, хоча вона вже була в лікарні. Трифімчук привіз її в лікарню. Але там сказали, що не можуть її прийняти, оскільки вона прийшла сама. Тому жінка була змушена лежати на лавці, поки її син викликав швидку допомогу. Медики прийшли через 40 хвилин.

Матір таксиста відвезли в іншу клініку, де була довга черга, а потім в третю, де сказали, що не можуть її прийняти через "проблеми з документами від швидкої".

"Моя мама, яка на той час вже не могла ходити, була змушена чекати на дворі, поки я вирішував проблему. Вона була готова піти додому й померти. Лише після довгих очікувань: з 13:00 до 20:30, - її нарешті поклали у відділення інтенсивної терапії", - розповів одесит.

Читайте такожНа Одещині 16 шкіл перейшли на дистанційне навчання через поширення COVID-19Коли Трофімчук повернувся наступного року, то побачив велику кількість заплаканих людей. За ніч вони втратили своїх родичів, які лежали у відділенні інтенсивної терапії. Мати таксиста померла на наступний день.

"Якби я міг щось змінити, я б ніколи не поїхав у відпуску в місце, де так багато людей", - сказав він.

Також він додав, що міг підхопити коронавірус і від туристів у своєму таксі. Через пневмонію чоловік потрапив у інфекційну клініку.

Вас можуть також зацікавити такі новини: