Президент Володимир Зеленський вчергове відреагував на ситуацію із затримкою виплати зарплат й обіцяних надбавок медикам, які безпосередньо лікують інфікованих COVID-19.

Про це він висловився у вечірньому зверненні до громадян.

Зеленський зауважив, що держава ще в середині квітня перерахувала в області необхідні для виплати зарплат і надбавок медикам кошти, втім, деякі регіони зволікають і по цю годину.

Читайте такожУ Києві медики лікарні швидкої допомоги влаштували акцію протесту через зниження зарплати (фоторепортаж)

«Я розумію, що це звернення можуть дивитися діти, і, на жаль, не можу сказати усіх слів, на які заслужили ці чиновники. Таке ставлення до наших лікарів є неприпустимим», – наголосив президент.

Зеленський доручив найближчими днями повністю погасити заборгованість перед лікарями, й обіцяє заслухати звіти «по кожній лікарні та кожному медичному працівнику» вже наступного тижня.

«У тих регіонах, де будуть невиплати, голови ОДА щонайменше позбудуться зарплат, а можливо і своїх посад», – пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, 13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни до державного бюджету на 2020 рік, необхідні для боротьби з COVID-19, які передбачають підвищення бюджетного дефіциту втричі - до 298 млрд грн.

Представляючи проект закону, прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав його пріоритетом фінансування боротьби з поширенням коронавірусу, включаючи підвищення видатків на медицину на 16,4 млрд грн, пенсійне забезпечення - на 29,7 млрд грн, соціальні витрати - на 19,5 млрд грн.

14 квітня Степанов заявив, що кошти з Фонду боротьби з COVID-19 підуть на доплати медпрацівникам, придбання медичного обладнання та медпрепаратів, які використовуються для лікування хворих на коронавірус.

24 квітня Кабінет міністрів затвердив рішення про доплати медикам, які лікують хворих на COVID-19, у розмірі до 300% заробітної плати.