на Буковині - одна з найскладніших ситуацій з коронавірусом / фото REUTERS

Директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької облдержадміністрації Марія Поліщук розповіла про ситуацію в регіоні із коронавірусом.

В ефірі каналу "Україна 24" вона повідомила, що лікарні заповнені на 50%, і наразі є резерв для госпіталізації пацієнтів.

Читайте такожУ МОЗ закликали не їздити в офіси, якщо можна працювати дистанційно

Відео дня

"Але говорячи про хворих, ми говоримо ще й про доступ до кисню, ліжка — це ще не все. Ми використовували 50%, і ще 50% точок доступні для пацієнтів, яким потрібна киснева терапія. Якщо говорити про апарати штучної вентиляції легенів і заповнювання реанімаційних відділень, то ми користуємося протоколом лікування, в якому говориться, що потрібно пацієнтів максимально довго не брати на ШВЛ, це збільшує його шанси на виживання. Тому у нас невелика кількість апаратів ШВЛ використовується, ми частіше використовуємо кисневі маски та інші види терапії", — розповіла вона.

Також експертка розповіла про кількість тестів на коронавірус і про показання для госпіталізації.

"Щодня у нас робиться тисяча тестів, і тільки в неділю близько 470, це пов'язано з тим, що менше сімейні лікарі відправляють на дослідження і менше пацієнтів звертається за тестуванням. Але питання в тому, що медики працюють не за тестами, а за зверненнями. Хворий та його стан є критерієм для госпіталізації. Може бути позитивний пацієнт з легким перебігом, а може бути пацієнт у важкому стані з невідомим статусом, і ми його госпіталізуємо", — розповіла вона.

Станом на ранок 18 жовтня в Україні зафіксовано 298 872 випадків коронавірусної інфекції. За добу виявлено 5 231 новий випадок. Найбільше епізодів захворювання виявлено у Києві, Харківській, Львівській, Одеській та Чернівецькій областях.

Адаптивний карантин в Україні

  • З 1 серпня адаптивний карантин в Україні передбачає поділ усіх регіонів на чотири зони - "зелену", "жовту", "помаранчеву" і "червону", залежно від епідеміологічної ситуації в кожному окремо взятому.
  • У кожній з епідеміологічних зон встановили різні карантинні обмеження. Найм’якіші - в "зеленій" зоні, найбільш жорсткі заборони очікують регіони "червоної" зони.
  • З 19 жовтня  в Україні почало діяти нове епідемічне зонування.