Названо три фази розвитку коронавірусу / фото REUTERS

Коронавірусна хвороба COVID-19 не має нічого спільного з грипом ні за навантаженням на систему охорони здоров'я, ні за наслідками для хворого.

Читайте такожЯк відрізнити коронавірус від грипу: пояснення фахівцівЯк передає кореспондент УНІАН, про це головний позаштатний інфекціоніст МОЗ, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Ольга Голубовська повідомила на онлайн-брифінгу.

«Що собою становить коронавірусна інфекція, і чому таке суперечливе ставлення до неї в суспільстві? Зрозуміло, що нам всім важко переживати обмежувальні заходи, є побутові проблеми, проблеми з роботою. Але мені, як лікарю, абсолютно не подобається й абсолютно неправильно, коли я чую, зокрема й, на жаль, від деяких колег, які порівнюють це захворювання з грипом», - сказала вона.

Голубовська наголосила, що «нічого спільного з грипом ця хвороба не має ні за навантаженням на систему охорони здоров'я, ні за наслідками для хворого". 

«Коронавірусна інфекція - це тривале захворювання, має в своєму розвитку кілька етапів. Умовно можна виділити три основні етапи розвитку цієї хвороби», - зазначила лікар.

Голубовська розповіла про три етапи розвитку COVID-19:

  • 1 етап - це перший тиждень захворювання, коли хворі себе почувають, в основному, практично здоровими. У 80% людей захворювання і закінчується на цій стадії. Пацієнти повинні звертатись до лікаря, пити вітаміни. Інфекціоніст закликала не приймати антибактеріальні і гормональні препарати.

За словами Голубовської, першим етапом є перший тиждень захворювання, коли хворі почуваються в основному практично здоровими.

«У 80% людей (захворювання) і закінчується на цій стадії, не розвивається далі - це ті люди, які хворіють не важко», - зазначила вона.

Тому, за словами лікаря, не потрібно відразу впадати в паніку, якщо у людини виявився позитивний тест.

«Цілком ймовірно, що ви потрапите до цих 80%. Але існують від 10 до 30%, коли захворювання переходить у другу фазу», - повідомила вона.

Голубовська також додала, що на першій фазі повинні спостерігатися пацієнти з груп ризику, вони повинні вчасно звертатися до лікаря, приймати різні вітаміни, вести нормальний спосіб життя і нормально харчуватися.

«Хочу підкреслити важливе - ніяких антибактеріальних засобів, які досі люди самі люблять приймати і іноді, на жаль, і колеги призначають. Ніяких антибактеріальних засобів. Ніяких гормональних засобів на цій стадії пацієнт не потребує», - підкреслила вона.

  • 2 етап - в цій фазі від 10 до 30% хворих. Ця ураження органів і системи організму. Все лікування спрямоване на стримування "шторму" імунної системи. Триває ця фаза до трьох тижнів. Застосовують всі методи лікування.

«Для нас - це фаза, коли здійснюється ураження органів, нашої імунної системи. Потрібно розуміти, що це вірус - індуковане імунне ураження. Все наше лікування на цій стадії спрямовано на стримування цього «шторму» імунної системи проти свого організму», - заявила вона, додавши, що ця фаза триває від одного до трьох тижнів.

«Захворювання дуже і дуже довге. У цій фазі ми застосовуємо всі методи лікування, які визначені в наших нормативних документах», - зазначила лікар-інфекціоніст.

  • 3 етап - "постковідний синдром". Пацієнтам потрібно перебувати під наглядом. Людина може до місяця перебуває на лікарняному після одужання.

«На сьогодні він у світі дуже інтенсивно вивчається, тому що це окрема для нас із вами проблема. Пацієнтам теж потрібно перебувати під наглядом, і, згідно з нашим нормативним документом, ви можете до місяця перебувати на лікарняному після перенесення коронавірусної інфекції», - резюмувала вона.

Коронавірус в Україні: що відомо