Коронавірус в Україні "молодшає" / фото УНІАН

Епідеміологи констатують скорочення інкубаційного періоду COVID-19 в Україні до 7-8 днів, а також збільшення кількості хворих молодого віку.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, перед впровадженням в Україні загальнонаціонального посиленого карантину президент Володимир Зеленський провів планову селекторну нараду за участю урядовців, керівників силових відомств.

Читайте такожВ Україні за добу різко зросла кількість нових хворих на коронавірус

Відео дня

Учасники заходу обговорили, які саме кроки здійснюватиме уряд, які обмеження і в який час діятимуть у країні.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що вже третій день поспіль в країні спостерігається тенденція до зростання кількості хворих.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов додав, що світовий досвід показує: у країнах, де не діяв жорсткий карантин під час різдвяних і новорічних канікул, відбувається зростання кількості хворих упродовж 14 днів, оскільки на свята населення активно переміщується. Він також зауважив, що епідеміологи констатують скорочення інкубаційного періоду коронавірусної хвороби в Україні до 7-8 днів і «молодшання» хвороби.

Очільник МОЗ також нагадав про сезонне зростання кількості хворих на грип узимку.

«Впроваджуючи від завтра більш жорсткий карантин, ми уникнемо великого зростання хворих як на коронавірус, так і на звичайний сезонний грип. Таким чином зменшимо й навантаження на лікарні, адже одні й ті самі заклади лікують хворих на кожну з цих недуг», – сказав Степанов.

Шмигаль нагадав, що під час посиленого карантину працюватиме громадський транспорт, стратегічні підприємства, дитячі садочки.

«Люди, які працюють у стратегічній інфраструктурі, повинні мати місце, де залишати дітей. Водночас діток у садочках значно менше, ніж у інших закладах освіти. Відсоток малечі, що хворіє, становить 1,6%, тому садочки, скоріше, вирішують проблему, а не створюють її. І до цього прагне світова практика», – сказав він.

Президент переконався, що працюватиме інфраструктура, яка має критичне значення, магазини, що продають продукти харчування, засоби гігієни та побутову хімію. І хоч розважальна інфраструктура та святкові ярмарки будуть закриті, кафе та ресторани працюватимуть за послугою «із собою». МАФи й кіоски, які розташовані на відстані та не створюватимуть скупчення людей, теж зможуть надавати свої послуги.

«Цей карантин пом’якшений і не такий жорсткий, як весняний локдаун. Він також більш лояльний у порівнянні з тими заходами, що впроваджуються в інших країнах. Однак ми збиваємо одразу хвилю зростання кількості хворих після новорічних свят і паралельно прискорюємо отримання якісної зареєстрованої вакцини, схваленої ВООЗ», – сказав Зеленський.

Посилення карантину в Україні: що відомо

9 грудня Кабінет міністрів ухвалив рішення про введення посилених карантинних обмежень в Україні з 8 по 24 січня включно.

У цей період заборонятиметься робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень із собою).

Читайте такожЛокдаун з 8 по 24 січня в Україні: що буде дозволено і заборонено

Також забороняється приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім тих, що продають харчові продукти, ліки, засоби гігієни, побутову хімію, засоби зв’язку, друковані ЗМІ, ветпрепарати, корми, на торгівельних площах, не менше як 60% яких призначено для торгівлі такими товарами.

Торговельна діяльність іншими групами товарів може відбуватися лише із здійсненням адресної доставки замовлень.

Крім того, дозволяється торгівля пальним.

Також в зазначений період можна надавати фінансові послуги, дозволена діяльність операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, робота АЗС, СТО, перукарень та салонів краси за попереднім записом.

Забороняється робота кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів, театрів.

На період дії посиленого карантину заборонятиметься відвідування закладів освіти, торгівля непродовольчими товарами, проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів.

Продовжить працювати громадський транспорт.