Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів визначив порядок страхових виплат родинам загиблих медиків і тих, хто отримав інвалідність внаслідок боротьби з COVID-19.

Читайте такожУряд готується презентувати порядок страхових виплат постраждалим від COVID-19 медикам та їхнім родинамЯк передає кореспондент УНІАН, рішення щодо деяких питань про надання страхових виплат у випадку захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням коронавірусом ухвалене на засіданні уряду.

Перед ухваленням цього рішення міністр соціальної політики України Марина Лазебна нагадала, що Верховна Рада прирівняла медичних працівників, які борються з COVID-19, у соціальних гарантіях в разі смерті або інвалідності до військових.

Відео дня

«Фактично цим проектом постанови ми хочемо регламентувати порядок цих виплат. Якщо буде встановлена медичному працівнику інвалідність першої групи – виплата буде 840 тис. 800 грн, якщо буде друга група інвалідності – 735 тис. 700 грн, і третя група інвалідності – 630 тис. 600 грн. У разі смерті медичного працівника, яка пов’язана з професійним захворюванням, – то родині загиблого медика буде надано 1 млн 575 тис. 500 грн», - повідомила міністр і додала, що ці виплати будуть забезпечені через Фонд соціального страхування, кошти будуть виділені з фону по боротьбі з COVID-19.

«Ми сьогодні розпочинаємо процедуру виконання такої програми», - сказала Лазебна.

Як повідомляв УНІАН, 7 травня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до статті 39 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їхніх сімей)».

Згідно з документом, медики, які заразилися коронавірусом під час виконання професійних обов’язків і через це протягом року їм було встановлено групу інвалідності, залежно від ступеня втрати працездатності будуть застраховані на суму не менше 300 прожиткових мінімумів. Нині це 608 тис. 100 грн. У разі смерті медичного працівника від коронавірусу його сім’я отримає допомогу в розмірі 750 прожиткових мінімумів, що сьогодні становить 1 млн 520 тис. 250 грн.