У МОЗі кажуть про велику навантаженість лабораторій / Фото: УНІАН

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов запевняє, що у МОЗ працюють над тим, щоб зменшити строки проведення ПЛР-досліджень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу, відповідаючи на запитання, чому аналізи на коронавірус роблять надто довго - тиждень і більше.

За словами міністра, необхідно розуміти, що лабораторії "дуже часто завантажені дуже великою кількістю тестувань".

Відео дня

Читайте такожВ Україні уже понад 14 тисяч інфікованих COVID-19, найбільше – у Чернівецькій області

"Звичайно, це більше відбувається в областях, у яких рівень захворюваності дуже високий. Звичайно, ми працюємо над тим, щоб зменшити кількість днів щодо відповідних результатів. Я вважаю, що наші лаборанти, які працюють вже більше місяця практично в цілодобовому режимі, без вихідних, саме задля того, щоб зменшувати кількість днів, яка йде на ці тестування", - зауважив Степанов.

Він додав, що наприкінці березня лабораторії "робили тести просто сотнями, а зараз це вже близько 8 тисяч".

Коментуючи ситуацію у Житомирі, що лабораторії взагалі припинили приймати зразки біологічних матеріалів на проведення ПЛР-досліджень, міністр зазначив, що МОЗ отримувало таку інформацію.

До Житомира була відправлена група експертів з Києва, яка надала рекомендації, яким чином зменшити строки проведення аналізів.

«З незрозумілих причин ці рекомендації не були взяті до уваги. І в середу після повідомлення, що нібито вони взагалі збираються мало не закриватися і призупиняти тестування, терміново виїхав за моїм дорученням головний санітарний лікар, розібрався в ситуації», - нагадав Степанов.

Він додав, що частину біологічних зразків з Житомира було направлено на дослідження до Києва, було відпрацьовано механізми і алгоритми тестування, і зараз "проблем там не виникає".

Також, пояснюючи, чому приватні клініки роблять аналізи на коронавірус швидше, ніж державні, Степанов пояснив, що приватні лабораторії не завантажені, там роблять небагато ПЛР-тестів.

Як повідомляв УНІАН, станом на сьогоднішній ранок в Україні зареєстровано вже 14 тис. 710 випадків COVID-19, за добу - 515 нових. Одужали з початку епідемії 2 тис. 909 осіб, померли 376.

Читайте також: