Ліжок не вистачає, а пацієнтів лікують хворі медики: що відбувається в переповнених "інфекціонках" Луганщини / фото УНІАН, Олександр Прилепа

У Сєвєродонецькій міській багатопрофільній лікарні деякі лікарі, які лікують від коронавірусу, самі інфіковані "ковід". Медики продовжують працювати, тому що їх ніким замінити.

Про це в коментарі Громадське сказав головлікар лікарні Роман Водяник.

"Під ковідних хворих у нас 90 ліжок, - каже Водяник. - Але ми бачимо, що цього мало, і терапевтичне відділення - тобто весь поверх частково переводимо під ковід. Адміністрації міста та області дали нам додаткові кошти, і ми змогли обладнати ці місця "киснем". І сьогодні-завтра у нас вже буде не 90 місць, а 120. Вчора було 90, і ми були заповнені на 100%. Збільшуємо до 120 - і ми вже на 70-80% заповнені".

Але проблема не в кількості місць (при необхідності, інфікованих можна розмістити хоч на всіх 640 ліжках, які є в лікарні), а в підготовлених медиках.

Читайте такожВ окупованому Луганську повідомляють про спалах COVID-19 в одній з лікарень-ЗМІ"Зараз основне питання - це лікарі, медсестри, санітарки. Їх не замінить ніякий волонтер, - переконаний Водяник. - Навіть не у кожного лікаря є необхідні знання, щоб лікувати важкі пневмонії. У мене в трьох відділеннях лікарі одночасно хворіють ковідом, лікуються, і вони ж лікують своїх пацієнтів. Тобто, якщо медик або на стадії одужання, або хворіє в легкій формі, то він у своєму відділенні одночасно і пацієнт, і лікар".

Зараз на COVID-19 хворіють 12 медиків з інфекційного відділення. Всього ж у лікарні позитивні діагнози отримали 60 медпрацівників. Двоє медиків вже тиждень перебувають у реанімації у важкому стані. Обидва працювали з хворими COVID-19.

"У нас лікарі і медсестри працюють і на півтори, і на дві ставки. Ми навіть не можемо оплатити ту кількість годин, яку вони відпрацьовують. Я вважаю, що це тихий мовчазний подвиг медперсоналу", - каже Водяник.

Нещодавно голова Луганської ОДА Сергій Гайдай анонсував плани посилити інфекційні відділення інтернами та лікарями, які вже вийшли на пенсію.

У Сєвєродонецьку кажуть, що вже залучають їх, але тільки до роботи з тими, хто хворіє в легкій формі. Адже необхідної кваліфікації для роботи з випадками середнього та важкого ступеня у них немає.

Коронавірус на Луганщині: що відомо

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова повідомила про епідемічну ситуацію на окупованому Донбасі і про порушення прав місцевих жителів. 

Водночас Денісова зазначила, що, за неофіційними даними правозахисників, загальна кількість випадків COVID-19 на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей може становити не менше 14 тис. Медичні установи не справляються з навантаженням через велику кількість хворих, тому вживаються заходи з перепрофілювання гінекологічних та пологових відділень лікарень в госпітальні бази.