Вакцинацію не треба зупиняти, особливо для дітей / фото УНІАН

Українські фахівці наголошують, що планову вакцинацію не потрібно припиняти під час пандемії COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив головний позаштатний дитячий імунолог Києва Федір Лапій під час онлайн-конференції, присвяченої Всесвітньому тижню імунізації.

“З одного боку, ми говоримо про обмеження контактів, про фізичне дистанціювання, про те, що не треба без зайвої потреби звертатися до амбулаторії. З іншого боку, ми прекрасно розуміємо, що нікуди не зникають ті хвороби, від яких ми маємо ефективні щеплення”, - сказав він.

Відео дня

Читайте такожНауковці досліджують можливу користь вакцинації БЦЖ в боротьбі з коронавірусом

Лапій нагадав, що вчора головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко підписав постанову про порядок проведення профілактичних щеплень в умовах пандемії коронавірусної інфекції.

“Вакцинація - це така сама необхідність і під час карантинних заходів, і під час пандемії COVID-19… Це так само є необхідним для того, щоб попередити вакцинокеровані інфекції, які потребуватимуть госпіталізації”, - наголосив імунолог.

Лапій навів рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, які полягають у тому, що під час пандемії, в першу чергу, необхідно забезпечити вакцинацію дітей за календарем щеплень, а також вакцинацію від грипу і пневмококової інфекції, бо група ризику COVID-19 співпадає із групою ризику грипу і тяжкого перебігу пневмококової інфекції.

“Якщо мова йде про підтверджений випадок COVID-19, то до моменту одужання вакцинація не проводиться. Те саме стосується й людей на самоізоляції, яка триває 14 днів”, - уточнив він.

За словами імунолога, на період пандемії також вакцинація не проводиться людям, які мають мінімальні прояви застуди.

Лапій наголосив, що амбулаторія має забезпечити організацію маршрутів пацієнтів - різні входи й виходи для тих, хто має симптоми, і тих, хто прийшов на вакцинацію, а якщо немає можливості організувати кілька входів, то має бути організовано кілька амбулаторій - одна для пацієнтів із симптомами, інша - для проведення вакцинації.

“А якщо немає такої можливості і ми говоримо про один вхід і одну амбулаторію, то вакцинація повинна проводитися зранку, а після того, як закінчується вакцинація, амбулаторія вже має приймати пацієнтів, які мають ті чи інші симптоми”, - пояснив він.

Читайте такожНе передається через поверхні: німецькі науковці зробили нове відкриття щодо COVID-19

За словами Лапія, вин має побоювання щодо вакцинації в Україні, адже в умовах карантину у деяких містах, районах та навіть областях були ухвалені рішення про припинення рутинних вакцинацій.

“Це не відповідає ні позиції міжнародних організацій, ні здоровому глузду, ні наказу Міністерства охорони здоров’я щодо вакцинації в умовах карантинних заходів. Тож я сподіваюся, що ці окремі міста та регіони переглянуть таку хибну позицію щодо вакцинації і не будуть ставити бар’єри на шляху до того, щоб населення України було захищено від вакциноконтрольованих інфекцій”, - підкреслив Лапій.

Своєю чергою, на необхідності вакцинації наголосив і в.о. директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін.

“Важливо не призупиняти вакцинацію від вакцинокерованих інфекцій та зменшувати навантаження на систему охорони здоров’я, яка зараз його зазнає через пандемію COVID-19”, - зауважив він.

Як сказав Кузін, з початку 2020 року в Україні спостерігається уповільнення темпів вакцинації населення, що пов'язано з тим, що велика частина лікарень підключені до боротьби з COVID-19 як опорні медзаклади, а також з іншими факторами пандемії.

Як повідомляв раніше УНІАН, німецькі науковці дійшли висновку, що новий коронавірус майже не передається через поверхні, а у 99% випадків зараження відбувається через тривалий контакт із хворим.

Читайте також: