Доктор медичних наук зробив важливе застереження  / УНІАН

Доктор медичних наук, професор, член-кореспондент НАМНУ, завідувач кафедрою діабетології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупіка Борис Маньковський розповів про вплив коронавірусу на хворих з цукровим діабетом.

Читайте такожПонад 90% українців заразились коронавірусом на території нашої держави - ЦГЗ

Про це йшлося під час прес-конференції в УНІАН на тему: «Коронавірус COVID-19 та цукровий діабет. Експерти про те, як вберегти здоров’я».

Відео дня

Маньковський зазначив, що на сьогодні немає даних про те, що цукровий діабет підвищує ризик захворіти COVID-19. Проте, якщо людина має цукровий діабет і захворіла, то перебіг хвороби є набагато тяжчим, а ризик померти набагато вищим, як і ризик отримати ускладнення.

“Тобто, цукровий діабет не підвищує ризик захворіти, проте підвищує ризик померти внаслідок коронавірусної інфекції. І це важливо пам’ятати як лікарям, так і пацієнтам з діабетом, щоб максимально дотримуватись самоізоляції та карантину”, - підкреслив лікар.

Також Маньковський повідомив, що нещодавно було опубліковано результати дослідження, які свідчать, що клінічна картина перебігу COVID-19 у пацієнтів із цукровим діабетом не дуже виражена.

“Відсутність таких симптомів як висока температура може дозволити лікарю зробити невірний висновок, що захворювання проходить в легкій формі, тоді як насправді хвороба проходить тяжко, і зберігається високий ризик пневмонії та ризик того, що пацієнта необхідно буде підключити до апарату штучного дихання”, - сказав він.

Окрім того, Маньковський назвав ще одну особливість, яка має насторожувати лікарів. За його словами, інфіковані коронавірусом хворі з цукровим діабетом, яких госпіталізують, помирають в чотири рази частіше за інших пацієнтів з COVID-19. А у хворих, у яких діабету нібито немає, але є підвищений рівень глюкози в крові, ризик померти у 7 разів вищий. Це може свідчити про те, що у багатьох діабет не був виявлений, додав лікар.

Нагадаємо, в Україні станом на ранок 23 квітня зафіксовано 7170 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 187 летальних, 504 пацієнти одужали.

Читайте також: