МОЗ змінює критерії до формування списків країн так званих «червоних» та «зелених» зон \ УНІАН

У Міністерстві охорони здоров’я з 1 серпня змінюють підхід до формування переліку країн «червоної» та «зеленої» зон за показниками поширення коронавірусу.

Читайте такожЯкі є тести на коронавірус і скільки вони коштують: перелік лабораторій

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. «Останній раз статистика оновлювалась 27 липня. Взагалі оновлення відбуватимуться раз на три дні щодо країн, які входять до «червоної» та «зеленої» зон. З 1 серпня у нас починають діяти нові правила – діятиме нова постанова щодо карантинних обмежень», - сказав він.

Відео дня

За його словами, МОЗ з 1 серпня змінює критерії до формування списків країн так званих «червоних» та «зелених» зон. «Щодо приїзду з-за кордону – з 1 серпня ця статистика буде оновлюватися раз на 7 днів. Також ми змінюємо показники. Якщо ми на сьогодні вимірюємо кількість активних хворих у тій чи іншій країні, то з 1 серпня це буде так, як це відбувається у країнах Європи: тобто, будуть два показники, при перевищенні яких країна буде зарахована до «червоної» зони», - заявив він.

Степанов пояснив, що країна потраплятиме до «червоної зони», якщо у ній показник приросту хворих на COVID-19 за останні 14 днів перевищує такий показник в Україні та якщо відсоток інфікованих коронавірусом у тій чи іншій країні за останні 14 днів, порівняно з минулими двома тижнями, буде перевищувати 30%.

«За такими двома показниками (приріст нових хворих на COVID-19 та загальний відсоток хворих на COVID-19 – УНІАН) ми будемо це вимірювати – і раз на 7 днів складати перелік цих країн («червоної» і «зеленої» зон – УНІАН), щоб більш прогнозованим і зрозумілішим був для наших громадян перетин кордону. Уся ця інформація є на сайті Міністерства охорони здоров’я. Отже, якщо ви плануєте подорож, подивіться цю інформацію», - закликав він.

Як повідомляв УНІАН, громадяни, які приїжджають з країн «червоної» зони, мають проходити обсервацію строком 14 днів чи самоізоляцію, скориставшись додатком «Дій вдома».

Кабмін дозволив припиняти режим самоізоляції або обсервації тим, хто в’їжджає на територію України з країн «червоної зони» за умови, якщо вони зроблять тести на COVID-19 методом ПЛР після перетину державного кордону і матимуть негативні результати. З країн «зеленої» зони - без обмежень.