Україна почне поступово виходити з карантину, запровадженого постановою Кабміну через поширення нового коронавірусу COVID-19, 11 травня. Масові заходи на цей час скасовані на урядовому рівні.

На місцевому рівні також запроваджують обмеження, йдеться в сюжеті ТСН.

Житомир

Так, Житомир став одним із перших в Україні, де попри загальнонаціональний карантин дозволили працювати перукарням і ресторанам. В місті з 9 травня, від 13 години і до 6 ранку 12 травня посилюють карантин - таке рішення оголосила комісія з надзвичайних ситуацій. 

Але виглядає це посилення дуже своєрідно. Все, що відкрилося, і далі працюватиме. Це ринки, салони краси та перукарні і їжа на винос з правом заходити у ресторани. Обмеження стосуватимуться тільки права ходити більш, ніж по двоє.

Читайте такожВільно гуляли селом: поліція взялася за директорку будинку для літніх, де померло троє інфікованих пенсіонерів

За словами чиновників, хочуть уникнути скупчення людей у парках та пікнікових зонах.

За тими, хто захоче збиратися в групи і не носить маски, пильнуватимуть правоохоронці.

Голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко запевнив, що розганяти нікого не будуть. Будуть вести профілактичну роботу. Місцяни сприйняли це спокійно.

Львів

У Львові на вихідні ніяких карантинних змін не передбачається. Хоча сьогодні, 8 травня, чиновники збирали штаб швидкого реагування через те, що три дні поспіль є різкі стрибки кількості інфікованих. Пояснюють це тим, що стали робити більше тестів. А люди ігнорують карантин - зняли маски, почали збиратися гуртом.

Але оскільки ніяких масових заходів у місті не буде, вихідні пройдуть у звичному режимі. 

"Треба відкривати папки і сквери для того, щоб мешканці могли більше фізично рухатися. Ми дозволяємо від 11 числа роботу літніх майданчиків і терас. Але дуже жорсткі протоколи - вимірювання температури, маски", - повідомив Львівський міський голова Андрій Садовий.

Львів'яни по-різному ставляться до карантину. Хтось готовий потерпіти ще, інші хочуть суттєвого послаблення.

До понеділка людям не рекомендують виходити в парки. На вихідні поліція працюватиме в посиленому режимі - чергуватимуть 1200 правоохоронців.

КИЇВ

В Києві на завтра, 9 травня, заплановані кілька акцій пам'яті, в яких братимуть участь до 100 людей.

Але попри це правоохоронці вирішили обмежити рух транспорту. Також відбуватиметься поверхневий огляд. Поліцейські обіцяють пильнувати за дотриманням карантинних обмежень, а також не допускати використання учасниками акцій забороненої символіки. 

Також обіцяють відкрити адвокатські бюро, нотаріальні контори, автокінотеатри, бібліотеки на видачу книжок. Великі торгівельні центри поки залишатимуться зачиненими.

Транспорт, щонайменше до 22 травня, ходитиме у тому режимі, як зараз - по спеціальних перепустках. 

Як повідомляв раніше УНІАН, Україна вперше зустріла День пам'яті та примирення в умовах суворих обмежувальних заходів, запроваджених через карантин.