Коронавірус новини - учений назвав причину збільшення хворих на COVID-19 в Україні та світі / фото REUTERS

Властивість COVID-19 інфікувати людей лише посилилась протягом пандемії у світі.

Про це в інтерв’ю виданню Факты повідомив директор Інституту біохімії імені Палладіна НАН України, академік Сергій Комісаренко.

Читайте такожЗалишилося три місця: Харківська обласна інфекційна лікарня майже заповнена хворими на коронавірус

Відео дня

Він пояснює цю трансформацію мутацією у структурі РНК недуги.

«Якщо у березні коронавірус з такою мутацією складав 30% у популяції COVID-19, то відтепер – понад 90%. Можливо, це призвело до значної кількості хворих, що спостерігається наразі у світі», – сказав він.

При цьому вчений наголосив, що поки ця мутація не призвела до збільшення летальних випадків і не ускладнила протікання хвороби.

«А також призвела до змін у структурі протеїнів, проти яких спрямовані випробувальні зараз вакцини. Зауважу, що мутації у коронавірусі відбуваються не дуже часто – в ньому є механізми, які цей процес стримують», – зазначив Комісаренко.

В Україні останніми днями фіксують різке збільшення нових випадків інфікування недугою. Станом на ранок, 8 жовтня, в країні виявили ще понад 5 тисяч хворих.

При цьому у МОЗ «другу хвилю» COVID-19 заперечують; невдовзі у міністерстві додали, що не можуть повернути жорсткий карантинний  режим.

Водночас система охорони здоров’я працює на виснаження: медпрацівники в регіонах кажуть, що не можуть впоратися з напливом стількох хворих, а лікарні майже заповнені пацієнтами.

Коронавірус: новини, які можуть вас зацікавити