Коронавірус у вагітних - ризики та симптоми / фото ua.depositphotos.com

Будь-яка вірусна інфекція під час вагітності – додатковий ризик. Те ж саме стосується й хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом.

Особливості COVID-19 у вагітних

З моменту відкриття коронавірусної інфекції минуло вже понад рік, однак досі достеменно невідомо про її вплив на вагітність.

Вагітні жінки з COVID-19 рідше мають симптоми хвороби, порівняно з невагітними жінками. Різною й індивідуальною є симптоматика коронавірусу у вагітних – хтось має втрату нюху, температуру, пневмонію, а в інших може й не спостерігатися цих ознак.

Відео дня

Читайте такожЕксперт ВООЗ прогнозує, що коронавірус з часом стане сезонним захворюваннямНайпоширенішими симптомами, про які повідомляли вагітні жінки й ті, які нещодавно народили, були підвищена температура та кашель. Але у них температура зустрічалася навіть рідше за біль у м’язах, порівняно з невагітними жінками репродуктивного віку.

Водночас, як зазначається на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), вагітні жінки схильні до вищого ризику розвитку важких форм COVID-19. У разі тяжкого перебігу хвороби вони частіше потребують лікування у відділенні інтенсивної терапії та підключення до штучної вентиляції легень (ШВЛ), ніж жінки репродуктивного віку без вагітності.

Жінки, що хворіли на COVID-19, частіше мають передчасні пологи. При цьому кожне четверте немовля, народжене жінками з коронавірусною інфекцією, потребували неонатальної допомоги. Однак бракує даних щодо причин передчасних пологів та показань, за якими новонароджені малюки потребували меддопомоги.

У інфікованих коронавірусом збільшується ризик тромбування, а це впливає на розвиток плоду – кровопостачання і дихання. Тому своєчасна допомога вагітним препаратами для розрідження крові допомагає уникнути ускладнень.

Чим небезпечний коронавірус під час вагітності / фото REUTERS

Вагітність та нові штами коронавірусу

Виявлені нові штами коронавірусу важче переносяться вагітними жінками, ніж "китайський". За даними лікарів, подекуди спостерігається критичний перебіг у жінок в третьому триместрі вагітності з подальшим переведенням їх на штучну вентиляцію легень.

Як немовля може інфікуватися коронавірусом

Вважається, що передача коронавірусу немовлятам відбувається переважно краплинним шляхом після народження, коли дитина контактує з матір’ю чи іншими людьми, які за нею доглядають і мають захворювання COVID-19.

Здатність активного вірусу передаватися внутрішньоутробно або під час пологів ще напевно не встановлена. Тому ймовірність передачі коронавірусу від матері до плоду під час вагітності – мала.

Чи варто ізолювати немовля від матері, хворої на COVID-19

Новонароджене маля не варто ізолювати від матері. Робити це радять лише у випадку, коли матір має тяжкий перебіг хвороби чи не може доглядати за малюком, або ж дитина передчасно народжена та має малу вагу, тому має високі ризики ускладнень.

Коронавірус під час вагітності - які є ризики для дитини / фото ua.depositphotos.com

Чи може жінка з COVID-19 годувати грудьми

Грудне вигодовування дітей не забороняється. Однак мами з підозрою чи з підтвердженим COVID-19 мають проводити його з дотриманням заходів безпеки.

Зокрема, під час годування матір має надівати маску, мити руки до й після контакту з дитиною, а також регулярно очищати і дезінфікувати поверхні, до яких торкається.

Чи можна вагітним вакцинуватися від COVID-19

Вагітні жінки можуть важче переносити хворобу COVID-19 та є групою ризику, проте вони не брали участі в клінічних дослідженнях. Тому наразі мало даних, аби говорити про безпечність вакцинації.

Фахівці радять вагітним жінкам, які працюють, зокрема, в сфері охорони здоров’я або мають супутні захворювання, обговорити з лікарем можливість вакцинації. Цілком можливо, що користь вакцинації перевищує можливі ризики.

Вас також можуть зацікавити інші новини: