Ілюстрація / REUTERS

Головний лікар Олександрівської лікарні Людмила Антоненко наголосила, що є багато факторів, від яких залежить, чи виживе пацієнт при коронавірусній інфекції. 

Про це вона розказала в інтерв'ю LB.ua.

"Дуже багато факторів. По-перше, це кількість вірусу, яка потрапила в організм. Якщо багато — то з більшою ймовірністю виникає «цитокіновий шторм», коли дуже швидко наростає вся симптоматика, розвивається дихальна недостатність, виникає пневмонія, як правило, двобічна, полісегментарна, важка. Такі хворі надходять вже киснезалежними і, як правило, одразу в реанімацію", - зазначила лікарка. 

Відео дня

Читайте такожВ Україні смертність від COVID-19 становить понад 2%, пік епідемії очікується на початку травня - МОЗ

Антоненко наголосила, що має значення вік, оскільки віковий хворий найчастіше має хронічні супутні захворювання, які ускладнюють перебіг будь-якого іншого захворювання.

"Але сам по собі вік не є вирішальним. Ми зіткнулися з тим, що на початку спалаху до нас надходили молоді хворі — 36-48 років. І, на жаль, в нас померли два пацієнта такого віку. Один з них мав цукровий діабет і артеріальну гіпертензію. Ці двоє молодих хворих, які померли, надійшли до лікарні пізно. Вони розраховували, напевно, що перележать вдома, пролікуються. Їх спостерігали вдома лікарі, була антибактеріальна терапія. Але їм не вимірювали рівень кисню в крові, і коли вони на другий тиждень хвороби надійшли до нас, рівень кисню був вже 50 при нормі 99-100. 50 — це коли людина вже майже не дихає. В нас навіть не було вибору, чи підключати їх до ШВЛ. А коли терапія на ШВЛ виявилася неефективною, то підключили до апарату ЕКМО. Але, на жаль, врятувати їх не вдалося", - розказала Антоненко. 

Також лікар наголосила, якщо у вас висока температура або утруднене дихання, варто негайно викликати «швидку»!

"Варто негайно викликати «швидку». Не чекати. Чим швидше такий пацієнт потрапить в стаціонар, тим вищі шанси на одужання. Чомусь немає «золотої середини». Або люди з високою температурою і у важкому стані намагаються лікуватися вдома. Або люди з температурою 37 біжать до своїх сімейних лікарів, або напряму до нас, стоять в черзі, вимагають протестувати на коронавірус і покласти в лікарню. Ми тут на початку спалаху спостерігали невелику паніку, черга з машин “швидкої” стояла майже до Бессарабки (площа неподалік від лікарні - ред)", - розповіла Антоненко.

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок 2 травня в Україні зареєстровано 11 тис. 411 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 279 летальних, 1 тис. 498 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 550 нових випадків, них 17 у дітей та 96 у медичних працівників.

За даними МОЗ, кожен п’ятий інфікований коронавірусом в Україні – медичний працівник.

Читайте також: