Лукашенко анонсував створення білоруської вакцини проти COVID-19

Вітчизняна вакцина, за словами президента Білорусі, може з'явитися вже восени 2021 року.

Білорусь створить власну вакцину від коронавірусу.

Таку обіцянку зробив президент Олександр Лукашенко, звертаючись до президента Росії Володимира Путіна на зустрічі в Сочі.

«Ми часто обговорюємо тему коронавірусу і ваші досягнення — я завжди кажу: і наші трошки там є з радянських часів — у виробництві вакцин. У вас уже три зареєстровані вакцини, і ще в розробці. Ми теж йдемо цим шляхом, до осені ми отримаємо і свою вакцину, фахівці у нас є. Але зараз активно закуповуємо у вас», — цитує главу білоруської держави прес-служба президента Росії.

Лукашенко подякував Путіну за відкриття залізничного руху між країнами та «можливість туди-сюди рухатися громадянам через повітряні ворота». За його словами, Росія відправляла в Білорусь фахівців, які переконалися в тому, що країни знаходяться на приблизно однаковому рівні за захворюваністю на COVID-19.

Читайте також"Тут віруси не літають": Лукашенко назвав хокей найкращими ліками (відео)«На щастя, зараз різко почала зменшуватися захворюваність. Дай Боже, до осені або, може, до літа ми вже вийдемо до нуля ближче», — додав президент Білорусі.

Коронавірус в Білорусі

  • Перший випадок захворювання на COVID-19 в Білорусі офіційно підтвердили 28 лютого 2020 року, а 30 березня від наслідків зараження в країні померла перша людина.
  • Влада Білорусі не запроваджувала загальний карантин, хоча й інформувала населення про необхідність дотримання заходів безпеки.
  • У березні президент Білорусі Олександр Лукашенко жартував, що крім миття рук і дотримання режиму харчування, для боротьби з вірусом потрібно пити горілку, ходити в суху сауну і працювати «в полі на тракторі».
  • У квітні Всесвітня організація охорони здоров'я била тривогу про те, що Білорусь «перейшла на новий рівень» пандемії коронавірусу. Владі країни радили якомога швидше скасувати всі масові заходи, заняття у школах та університетах, а також тимчасово зупинити роботу всіх «другорядних організацій і підприємств»
  • Однак президент Лукашенко закликав не влаштовувати паніку і називав проблему коронавірусу політичною. Також він назвав «несусвітньою дурістю» і висловився проти носіння масок та інших захисних заходів у школах.
  • У травні Лукашенко заявив, що попри поширення коронавірусу, в країні проведуть парад на 9 травня.
  • «Якщо відверто, аналізуючи всі ось ці ось ваші "простирадла", які ви мені надсилаєте щоранку і щовечора, я особливо не парюся з приводу виявлених коронавірусних хворих», — також говорив Лукашенко.
  • На сьогодні в Білорусі зафіксовано 279 456 випадків COVID-19, з них 1 144 — за останню добу. За весь час пандемії 1 921 людина померла.