Діти хворіють на коронавірус рідше та легше / фото REUTERS

Згідно зі статистикою, діти значно менше інфікуються коронавірусом і переносять хворобу в легшій формі, ніж дорослі. Цьому сприяють рецептори в дихальних шляхах і ще несформований імунітет.

Читайте такожДіти хворіють дуже легко: лікар назвав основний симптом коронавірусу у малюків

Про це ТСН.ua розповіла дитяча інфекціоністка із Кривого Рогу, лікарка вищої категорії із 40-річним досвідом роботи Світлана Куніцина.

Відео дня

За словами медички, коронавірус не оминає дітей, хоча, за статистикою, маленькі українці хворіють удвічі рідше, ніж дорослі.

"На початку пандемії ще взимку говорили, що діти взагалі не хворіють на COVID-19, і дуже раділи: "Ура, діти не хворіють, ура, діти не вмирають". Так, вони дійсно хворіють менше. Населення в Україні — близько 42 мільйонів, а дитяче населення до 4 років становить близько 6 мільйонів, виходить, що діти в складі всього населення України займають 15%. Але заразилося на цей момент дітей приблизно 6% від усіх тих, хто захворів. Ми бачимо, якщо частка дітей від усього населення 15%, а серед усіх хворих їх — 6%, то діти порівняно з дорослими хворіють удвічі менше, та все-таки вони хворіють. Є й зафіксовані летальні випадки серед дітей, причому, як серед малюків, так і серед підлітків", — розповідає Світлана Куніцина.

Інфекціоністка каже, що причин того, що діти рідше хворіють і легше переносять коронавірус, кілька. Серед них — рецептори в дихальних шляхах, точніше, їхня відсутність, відсутність такої кількості хронічних захворювань, як у дорослих, і несформований імунітет.

"Тут різні спроби пояснень. Перше, у дітей звичайно немає такої кількості хронічних захворювань. Друге, вважається, що для проникнення коронавірусу в дихальні шляхи потрібні спеціальні рецептори на слизових оболонках дихальних шляхів, які нібито у дітей ще недорозвинені. Тобто, якщо їх, цих рецепторів, ще немає, або вони є, але у невеликій кількості, тож у вірусу немає можливості "причепитися" і далі проникнути в дихальні шляхи. Тому в дітей і рідше трапляються важкі форми, саме через дефіцит цих рецепторів", — говорить Світлана Куніцина.

Вона також пояснює меншу кількість випадків інфікування коронавірусом серед дітей несформованістю імунної системи у дітей.

"Якщо ми говоримо про стан імунної системи, то, з одного боку, імунітет у них не такий слабкий, як у старих людей, але з іншого — у них ще імунітет в стадії формування. Дитина народжується із закладеними й готовими органами, у неї є і печінка, і серце, і легені й усе інше, зокрема імунна система, але функціонально ці органи незрілі. Приблизно до 6-річного віку триває формування і дозрівання, й імунної системи теж, це дає з одного боку ніби слабкість імунітету, а з іншого — ці важкі форми коронавирусної інфекції найчастіше можуть бути пов'язані з гіперімунною відповіддю. Тобто, коли у молодої людини міцний і хороший імунітет, він активно починає боротися з небезпечними інфекціями, які потрапили в його організм, і виробляти надто багато протесту до цієї інфекції, тоді розвивається такий стан. як гіперімунна відповідь і надмірне вироблення захисних імунних тіл сприяє важчому перебігу хвороби. Це характерно не тільки для коронавірусних інфекцій, це й вірусних гепатитів тощо. А у дітей такої гіпервідповіді зазвичай не буває, бо у них ще імунітет не сформований, тому вони хворіють рідше і хворіють все-таки легше, і летальних випадків у них значно менше, ніж у дорослих",  — розповіла лікарка. 

Коронавірус у дітей: що варто знати

  • За минулу добу на COVID-19 захворіли 2 тис. 884 особи, з них 206 дітей і 120 медиків. За весь час епідемії в Україні на COVID-19 захворіли 181 тис. 237 осіб.
  • Інфекціоніст переконаний, що наприкінці вересня школи зачинять, але є надія на вітчизняні противірусні препарати.
  • Інфекціоніст Євген Дубровський зазначив, що відсутність температури при коронавірусі у деяких людей пов'язано з нехарактерною відповіддю імунної системи і особливостями організму. 
  • У Києві через захворюваність на COVID-19 на карантин закриті 5 шкіл, ще у 122 - на дистанційне навчання перевели 328 класів
  • Під час сезону епідемії ГРВІ восени поточного року діти почнуть масово виявляти симптом, характерний для коронавірусу. Лікар зазначив, що, оскільки через епідемію коронавірусу в суспільстві склалася думка, що "кашель дорівнює COVID-19", цей симптом будуть пов'язувати саме з ним.