У лікарнях і аптеках Криму відзначається постійна нестача найбільш затребуваних ліків / фото pixabay.com

Меджліс кримськотатарського народу закликав спостерігачів СММ ОБСЄ та ООН відвідати окупований Крим.

Про це йдеться в заяві Президії Меджлісу кримськотатарського народу, яку оприлюднив голова Меджлісу Рефат Чубаров.

У заяві наголошується, що в окупованому РФ Криму складається катастрофічна епідемічна ситуація, що викликана високими темпами поширення COVID-19.

Відео дня

"Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні і Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні відвідати тимчасово окуповану РФ територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя з метою вивчення ситуації з дотриманням прав людини на півострові, зокрема щодо охорони здоров’я та надання медичної допомоги у випадку захворювання", - йдеться в документі.

У заяві наголошується, що кількість щоденних випадків COVID-19 на території окупованої АРК та міста Севастополя давно вже перевищила рівень, який може бути забезпечений можливостями наявних медичних установ і персоналу лікарів.

"Внаслідок цього багатьом пацієнтам, хворим на COVID-19 у його важкій формі, відмовляють в госпіталізації, прирікаючи людину на вірну смерть", - наголошується в заяві.

Читайте такожУ Зеленського заявили про критичну ситуацію з COVID-19 в окупованому Криму

Також вказується, що російська окупаційна влада Криму приховує від громадськості і міжнародних організацій об'єктивну картину захворюваності та смертності внаслідок COVID-19. "Медичному персоналу лікарень суворо наказано вказувати в документах померлих причиною смерті одну з супутніх хворіб пацієнта без вказівки на COVID-19. Засекречена інформація про епідемічну ситуацію в місцях позбавлення волі і про стан здоров'я незаконно утримуваних в них кримських політв'язнів", - наголошується в заяві.

Крім того, у медичних і аптечних установах тимчасово окупованого РФ Криму відзначається постійний брак найбільш затребуваних лікарями і їх пацієнтами ліків та медичних препаратів, необхідних для лікування від COVID-19.

"Щоденний аналіз інформації, що надходить, свідчить про те, що головною причиною катастрофічного погіршення ситуації, що загрожує перерости у масову смертність жителів окупованого Криму, є уникнення РФ як держави-окупанта заходів щодо захисту здоров'я та життя населення окупованої території", - наголошують в Меджлісі.

Також президія Меджлісу кримськотатарського народу закликала Всесвітню організацію охорони здоров'я та Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у взаємодії з урядом України вжити невідкладних заходів щодо надання жителям тимчасово окупованого РФ Криму якісного медичного обслуговування в умовах пандемії COVID-19.

Коронавірус: останні новини