В Олександрівській лікарні 13 медиків інфіковані коронавірусом / фото УНІАН

Головний лікар Олександрівської лікарні Людмила Антоненко переконана, що коронавірусом інфікуються медики в першу чергу тому, що працюють у вогнищі інфекції COVID-19.

Про це вона розказала в інтерв'ю LB.ua.

Читайте такожУ Києві інфіковані медики становлять 10% від усіх хворих на COVID-19

Відео дня

"Я не сказала би, що у нас набагато більше інфікованих медиків, ніж у світі. Інфікуються медики в першу чергу тому, що працюють у вогнищі інфекції. Нас оточує інфекція, і її багато. Тому хто може захворіти найшвидше, як не медичний персонал? Також багато залежить від засобів індивідуального захисту — від їх наявності, їх якості, а ще від вміння ними користуватися. Якщо неправильно знімати захисний одяг, на якому є інфіковані краплі, вони можуть потрапити на руки, а звідти — на слизові. Отже, потрібна особиста гігієна і ще — тренування. Одягання/роздягання засобів індивідуального захисту. В Києві невелика кількість інфікованих медиків, але серед нашого персоналу теж є випадки", - зазначила Антоненко.

За словами головної лікарки на сьогодні в Олександрівській лікарні 13 медиків інфіковані коронавірусом.

"На сьогодні це 13 людей. Всі з інфекційного корпусу. Переважно це молодший медичний персонал, який інколи нехтує правилами безпеки. Хоча вони навчені, проходили тренінги. Розумієте, інфекція невидима. Це все одно що радіація. Психологічно дуже важко сприйняти небезпеку. Тільки коли людина бачить, як помирають пацієнти, в тому числі молоді, вона може повірити в загрозу", - говорить лікар.

"В них легкий перебіг. У кількох була температура 37.2 — 37.5. Якщо у когось з наших співробітників підвищується температура, ми одразу робимо тестування ПЛР. Потім перевіряємо всіх контактних. Але жоден з контактних, які виявилися інфікованими, не мав симптомів", - повідомила Антоненко.

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок 2 травня в Україні зареєстровано 11 тис. 411 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, з них 279 летальних, 1 тис. 498 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 550 нових випадків, них 17 у дітей та 96 у медичних працівників.

За даними МОЗ, кожен п’ятий інфікований коронавірусом в Україні – медичний працівник.

Читайте також: