Ілюстрація / REUTERS

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що завтра, 5 травня, у Міністерстві охорони здоров’я будуть визначатись зі стратегією використання в Україні ІФА-тестів, які виявляють антитіла до коронавірусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожПом'якшення карантину: в Україні відзавтра дозволять проведення планових операцій

Відео дня

«Дійсно ІФА-тести використовуються зараз, в тому числі приватними лабораторіями. ІФА-тести – це тестування на виявлення антитіл в організмі людини, тобто воно говорить чи перехворіла людина коронавірусною хворобою COVID-19», - зазначив Степанов.

«На сьогодні ми вибудовуємо стратегію використання ІФА-тестів. На завтра ми збираємо наших фахівців - епідеміологів, вірусологів - для того, щоб чітко визначити, яку саме стратегію при використанні ІФА-тестів ми будемо робити в Україні, кого ми будемо тестувати, з якою метою, що ми хочемо від цього досягти», - додав міністр.

Як повідомляв УНІАН, 26 квітня Степанов заявив, що масове використання ІФА-тестів можливе лише після стовідсоткової впевненості, що вони достовірні.

Він зазначив, що між ІФА-тестами та ПЛР-тестами (методом полімеразної ланцюгової реакції) є відмінність: ІФА-тести визначають антитіла до збудника інфекції, тобто чи зустрічалась людина з дією інфекції, чи перехворіла вона, а ПЛР-тести визначають наявність геному в організмі людини.

«Саме тому для діагностування коронавірусної хвороби COVID-19 ми і працюємо з ПЛР-тестами, тільки вони можуть на 100% сказати, чи хвора людина», - пояснив міністр.

Читайте також: