Карантин у транспорті нерідко порушується / REUTERS

У переповненому громадському транспорті медичні маски не ефективні при боротьбі з коронавірусом і не можуть убезпечити пасажирів.

Таку думку висловив епідеміолог Андрій Александрін в ефірі каналу "Україна 24".

Він зазначив, що зараженню також сприяє погана циркуляція повітря в салоні.

Відео дня

"У годину пік, коли я щодня їжджу на роботу на своєму транспорті, я бачу набиті людьми маршрутки, тролейбуси, трамваї. Людям не створили умови, за яких вони можуть дотримуватися заходів. Потрібно віддати належне, люди почали масово і більш правильно носити маски. Але ми повинні розуміти, що коли їде маршрутка, всі вікна закриті, немає вентиляції – навіть якщо люди будуть перебувати в масках, ризик інфікування - величезний", - зазначив Александрін.

Читайте такожУ МОЗ анонсували нові обмеження у постанові про карантин: що змінитися

Депутати, за його словами, повинні законом обмежити кількість пасажирів у транспорті за числом сидячих місць. Лікар також оцінив адміністративні заходи і штрафи, введені проти порушників карантину.

"Понад 23 тисячі серед загального населення заплатили мінімальний штраф 17 тисяч гривень, при цьому ні президент, ні головний санітарний лікар, коли вони постійно порушують своє ж законодавство, штрафи не платять", - сказав епідеміолог.

Карантин в Україні: що відомо

  • В Україні станом на 9 жовтня на 19 захворіли ще 5 тис. 804 людини. Всього з початку пандемії в країні зареєстровано 250 тис. 538 випадків-19. 779 осіб, у тому числі 89 - за минулу добу.
  • Увечері 9 жовтня в країні оновили карантинний розподіл. Нове епідемічне зонування почне діяти з понеділка.
  • Прем'єр Денис Шмигаль вже закликав владу Києва, Харкова та Сум самостійно посилити карантин. Перші два міста знаходяться в "помаранчевій" зоні карантину, а Суми - в "червоній".