Як жити під час пандемії - пояснив прем'єр / фото УНІАН

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав три основних сценарії, як можна жити в умовах пандемії COVID-19.

Про це він написав на сторінці у Facebook.

Шмигаль уточнив, що отримує чимало прохань щодо пришвидшення процесу виходу України з карантину і розуміє причини таких звернень. Водночас - заявляє про відповідальність. "Адже на початку травня ми очікуємо пік захворювання, який маємо успішно пройти, щоби почати процес послаблення обмежень", - зазначив прем'єр.

Відео дня

Щодо сценаріїв життя в умовах пандемії, які існують у світі, Шмигаль визначив наступні:

Читайте такожКоли в Україні запрацюють метро, спортзали та магазини – ЗМІ назвали дату

  • Перший - це йти жорстким шляхом. Залишати все закритим, як це робить Сінгапур або Туреччина. На період священного для мусульман Рамадану турецька влада запроваджує комендантську годину на вихідних, дозволяючи виходити в найближчі магазини лише з 9 до 14 години. Такий сценарій точно не для нас.
  • Другий варіант - ліберальний. Повернутися до звичного життя та відкрити всі заклади. Піти за прикладом Швеції. Однак наразі у Швеції виявлено понад 18 600 випадків захворювань та зафіксовано більш ніж 2 100 смертей. Тобто, летальність становить понад 11%. Це вп’ятеро вище, ніж наразі в Україні.
  • І третій сценарій - це не обирати між здоров’ям та економікою, а запускати адаптивний карантин із переходом до нових соціальних норм життя, як це робить більшість країн, зокрема Чехія та Польща, динаміка захворювань яких схожа на ситуацію в Україні. Поступове зняття обмежень дасть нам змогу постійно контролювати ситуацію із захворюваністю та в разі спалахів оперативно їх локалізовувати.

Як повідомляв УНІАН, раніше Шмигаль оприлюднив п'ять етапів виходу України з карантину.

Читайте також: