У МОЗі розповіли, коли доведеться обирати, кого лікувати / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, за яких обставин медики почнуть обирати, яких хворих на коронавірусну хворобу госпіталізувати, а яких – ні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Степанов сказав під час онлайн-брифінгу щодо ситуації з протидії поширенню коронавірусної інфекції.

Читайте такожВідомий львівський лікар розповів, що робити після подолання коронавірусу (відео)«25 жовтня в наших лікарнях перебувало 23 тис. 266 пацієнтів, хворих на COVID-19 - хворих або з підозрою на цю хворобу. На сьогоднішній день, на ранок, - 26 тис. 593 пацієнти», - поінформував він.

Відео дня

Міністр додав, що за тиждень у лікарнях кількість пацієнтів, хворих на COVID-19, зросла майже 3,5 тис. «Багато місяців я звертаюся до вас, шановні українці, з одними словами: будь ласка, дотримуйтесь правил, тому що у нашій медичній системі є межа. І ця межа дуже конкретна. Це - 52 тисячі ліжок цілком по країні», - сказав міністр.

Він додав, що 52 тис. ліжок - це 30% від усього ліжкового фонду. «Бо інші хвороби не зробили канікули, і цим людям теж треба надавати допомогу, лікувати інсульти, інфаркти, решту хвороб», - зауважив Степанов.

«Але з такою динамікою, коли у нас на сьогодні 26 тис. 593 особи. Ці 52 тисячі ліжок дуже стрімко заповнюються, а потім нам прийдеться застосовувати відповідні алгоритми щодо сортування і вибору пацієнтів, яких ми будемо брати на лікування, а яких - ні. Це можливості нашої медичної системи», - наголосив Степанов.

Він наголосив, що «великий стрибок» зроблено у підготовці медичної системи. «Тому що на квітень місяць максимальна кількість потенціальних ліжок для лікування хворих на COVID-19 була 12 тис. Думаю, що в квітні ми б не витримали навантаження тисяча хворих на добу. Зараз ми витримуємо навантаження майже вже в 9 тисяч», - сказав міністр і додав, що продовжується вдосконалення системи.

Коронавірус у світі і в Україні: що відомо станом на 1 листопада